Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Emil Langvad/TT

Åtta dog på grund av brist på plats och personal

Uppdaterad
Publicerad

Åtta patienter på skånska sjukhus dog under 2016 på grund av vårdplatsbrist, personalbrist eller extrem arbetsbelastning. På Skånes universitetssjukhus är man inte i närheten av att nå sitt mål på antal vårdplatser.

Det är framför allt bristen på vårdplatser på de skånska sjukhusen som sjukvården själv anger som orsak, visar tidningen Sjukhusläkarens genomgång.

Tidningen har sökt bland de lex Maria-anmälda dödsfall som inträffat i vården under 2016. Totalt hittade man 55 fall. I 13 av fallen berodde dödsfallet på att det rådde platsbrist på sjukhuset, att det var personalbrist eller på att arbetsbelastningen var extrem. Av de 13 dödsfallen skedde åtta i Skåne – sju på Skånes universitetssjukhus i Lund eller Malmö, och ett i Helsingborg.

– Det är verkligen inte bra. I sak är det allvarligt och högst upp på ledningens agenda har vi att få fler vårdplatser, säger Björn Eriksson, förvaltningschef på SUS.

130 platser saknas

130 vårdplatser saknas på SUS. I dagsläget finns 1010 platser, medan behovet ligger på 1140. Problemet sjukvården har, och har haft en längre tid, är att man inte lyckas rekrytera tillräckligt många specialistutbildade sjuksköterskor.

– Men vi har 20 flera vårdplatser i dag, jämfört med oktober 2016. Vi tror att vi kommer att kunna öka antalet platser under våren men det beror på hur bra vi är på att rekrytera kompetens. Vi når inte upp i 1140, men det är ett mål, säger Björn Eriksson på SUS.

Några fall som lex Maria-anmälts i Skåne

  • I ett fall dog en hjärtsjuk man med KOL efter att ansvarig läkare på SUS i Lund inte hittat en lämplig vårdplats för honom.
  • I brist på intermediärplatser, det vill säga platser med högre personaltäthet och extra övervakning, flyttades en ryggopererad patient till en vårdavdelning med begränsade övervakningsmöjligheter. Läkaren som hade opererat patienter protesterade mot flytten. Patienten avled efter ha fått stora mängder smärtstillande utan övervakning.
  • Ett tredje fall rör en för tidigt född bebis som fick en tio gånger för hög läkemedelsdos och dog. Sjukvården bedömer själv att hög arbetsbelastning på avledningen var en av anledning till dödsfallet.

Källa: Tidningen Sjukhusläkaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.