• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: SVT

Nattbarnmorskorna i Malmö fortfarande för få

Uppdaterad
Publicerad

Trots gårdagens avtal saknas det fortfarande barnmorskor som kan jobba natt på förlossningen i Malmö. Bara fem av de barnmorskor som sade upp sig har bestämt sig för att stanna kvar.

– Jag tycker om min arbetsplats, vi har en hög andel normalförlossningar och jag känner att jag behöver vara kvar för barnmorskorna och kvinnorna som ska föda, säger Susanne Sandberg, en av de barnmorskor som sade upp sig, men som nu ändrat sig.

Mats Molt, regional chefsläkare som leder krisgruppen för barn- och förlossningsvården, försäkrar att de kvinnor som ska föda efter den sjätte januari då uppsägningarna träder i kraft, kommer att få en patientsäker förlossningvård.

– Förlossningsavdelningen i Malmö kan fortsatt ha 12 förlossningsrum öppna. Det är samma antal som vi haft under hela hösten, säger han.

Totalt sade fjorton barnmorskor upp sig i början av december eftersom de inte hade tid att återhämta sig. De krävde kortare veckoarbetstid, något som regionen och Vårdförbundet till slut förhandlade fram igår eftermiddag. Det nya avtalet innebär att nattbarnmorskorna som jobbar ständig natt får en veckoarbetstid på 32 timmar.

Fortfarande för få

– Vi nådde inte hela vägen för det vi ville, men det hade aldrig blivit 32 timmar om vi inte hade sagt upp oss. Jag är nöjd med mitt beslut att stanna kvar, men hade önskat en arbetstidsförkortning för de som jobbar natt till 30 timmar i veckan, säger Susanne Sandberg som arbetat i Malmö sedan år 2002.

Men trots att flera nu väljer att inte lämna förlossningen så behövs det fortfarande fler nattbarnmorskor i Malmö.

– Vi saknar totalt tio barnmorskor nattetid. Två av dem har vi nu bemannat via bemanningsföretag, och idag har jag fått besked från flera som sagt upp sig om att de kommer tillbaka. Vissa som jobbar dagtid kan också tänka sig att gå över till att jobba natt, säger Mats Molt.

Chefläkaren hoppfull

Den sjätte januari träder uppsägningarna alltså i kraft, men Mats Molt är ändå hoppfull. Ytterligare en barnmorska som arbetat natten till idag och som sagt upp sig har kvinnokliniken inte fått besked från än. Att flera barnmorskor som ville lämna förlossningen nu ändrat sig skickar positiva signaler.

– Signalerna som våra barnmorskor sänder till oss och till sina kolleger är att man nu tror på sin arbetsplats igen. Man har uttryckt att man nu ska trygga vården så blivande föräldrar ska känna att Malmö är tryggt igen. Bilden är därför betydligt bättre nu än bara för några timmar sedan. Det känns som att det finns en möjlighet att hantera situationen, säger Mats Molt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.