Återigen har flera bilar brunnit under natten i Malmö, framför allt i Rosengård. Foto: Mikael Nilsson

Greps med bensindunkar i bilen – nu släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige man som anhölls natten till måndag i en bensinstinkande bil, misstänkt för att förbereda bilbränder, släpptes på torsdagsförmiddagen.

Mannen greps i sin bil natten till måndag. Bilen stank av bensin och polisen hittade också ett antal dunkar med bensin och en glashammare att slå sönder rutor med.

Senare på natten anhölls mannen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till grov skadegörelsen.

Bilbränderna i Malmö

– Jag har släppt honom nu på förmiddagen. Det fanns ingen anledning att begära honom häktad. Han är fortfarande misstänkt och utredningen fortsätter, säger åklagare Torbjörn Sjöberg.

Komplicerat att utreda

Torbjörn Sjöberg behåller utredningen öppen, men ser svårigheter i att kunna avsluta den. 

– Det är väldigt komplicerat. Personen är inte misstänkt för en faktisk bilbrand, utan för att ha förberett bränder. Det är i sig svårt att bevisa. Det är som att gripa en person i en bil som har en rånarluva på sig. Hur bevisar man vad personen faktiskt tänkte göra med rånarluvan?

Bilen måste vara dyr

För att en bilbrand, eller skadegörelse som rubriceringen är, ska vara brottslig på förberedelsestadiet så måste den vara grov.

– Då måste jag bevisa att personen hade för avsikt att sätta eld på en bil som hade ett stort ekonomiskt värde, och det har jag svårt att se. Då handlar det bara om förberedelse till skadegörelse, och det är inte straffbart.

Den misstänkta 21-åringen nekar till alla anklagelser.

Polisens arbete med att utreda bilbränderna går vidare och natten till torsdag var lugn i Malmö.

– Vi har lika lite en förklaring till varför det inte brinner som vi har till varför det brinner. Vi satsar stora resurser på detta nu och det finns ett antal personer som är intressanta för oss. Mer än så vill jag inte säga, säger Lars Förstell polisens pressinformatör.

Under nätterna bevakas de utsatta områdena med drönare och polisnärvaron är tätare, bland annat patrullerar mc-poliser i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränderna i Malmö

Mer i ämnet