Kommunen får betala för Åhlénsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona kommun är skyldig att ersätta de skador som branden på Åhléns orsakade. Det slår Högsta Domstolen fast och bekräftar därmed hovrättens dom.

Det var i december 2002 som varuhuset totalförstördes i en brand som anlades av en 13-årig flicka som kommunen hade ansvar för.

Flickan var omhändertagen av Landskrona kommun enligt lagen om vård av unga, LVU. Vid tiden för branden var hon tillfälligt placerad i sitt hem och det var då som hon anlade branden. Både tings- och hovrätten anser att kommunen har brustit i sitt ansvar för flickan.

Mångmiljonskadestånd

Både tingsrätten och hovrätten dömde kommunen att betala miljonskadestånd till två försäkringsbolag efter varuhusbranden i Landskrona i december 2002. Hovrätten sänkte dock beloppet från 58 till 50 miljoner kronor. Högsta domstolen slår nu fast det hovrätten bestämde.

Landskrona kommun blir också skyldig att betala försäkringsbolagens rättegångskostnader på drygt två miljoner kronor.

En av Högsta domstolens ledamöter är skiljaktig. Han tycker att Landskrona kommun inte är skadeståndsskyldig eftersom han menar att flickans mentala situation var sådan att socialnämnden inte hade kunnat hindra henne från att rymma och anlägga bränder.

Fixering vid eld

Redan ett par månader före branden gjordes bedömningen att flickan var farlig för sig själv och andra, bland annat på grund av sin fixering vid eld. Hon startade bränder både på behandlingshemmet och när hon var på rymmen.

I oktober 2002 brände hon ned ett skjul. Någon vecka senare försökte hon tända eld på gardin och en madrass på BUP i Lund.

Trots alla varningssignaler placerade socialnämnden flickan hos hennes biologiska mamma. Ett kort dit därefter gick hon ut på stan och tände eld på Åhlenshuset. Högsta domstolen menar att kommunen inte gjorde någon bra utvärdering av faran i situationen och hur man skulle motverka risken för skada.

”Väntat annan utgång”

”Ärendet är komplext, vilket också domen visar bland annat genom att domstolen inte var enig i sitt beslut. Vi hade förväntat oss en annan utgång”, förklarar Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande, och två andra kommunalråd i ett pressmeddelande.

Kommunalråden säger vidare att skadeståndskostnaden finns reserverad i stadens räkenskaper sedan tidigare. Landskrona stads egen försäkring ersätter 30 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.