Köpenhamn vill legalisera hasch på försök

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns kommun vill i ett treårigt försök legalisera hasch. Målet är att försöka undergräva den kriminella marknaden samtidigt som man gör haschet mindre tillgängligt.

Idag på en internationell konferens lägger politikerna i kommunen för tredje gången fram ett förslag som man kallar Köpenhamnsmodellen, där legalt hasch ska kunna köpas i butiker.

– Det förbud som är mot haschförsäljning idag har slagit fel. Hasch finns tillgängligt i hela staden och brukas av många. Faktiskt är det så mycket att det omsätts mellan 1 och 2 miljarder danska kronor varje år, säger socialborgmästaren Mikkel Warming.

Politisk enighet

Politikerna tycker att man nu kommit till vägs ände med förbudspolitiken. Men skånska politiker rasar.

– Det är oroande för det skapar att man legitimerar en drog och ökar risken för missbruk i Köpenhamn och skåne, menar Anders Åkesson(MP) som är regionråd i region skåne.

Ett tjugotal skånska politiker har skrivit protestbrev till Köpenhamns överborgmästare, socialdemokraten Frank Jensen och några av de skånska politikerna deltar också i dagens haschkonferens i Köpenhamn.

Men i Köpenhamns fullmäktige finns det en majoritet för att legalisera hasch.

– Det är ett försök vi vill göra. Vi vill ha lov att i tre år sälja hasch legalt, importera hasch  till Köpenhamn, sälja det för att få färre pengar till den kriminella miljön, försöka att skilja hasch och de hårda drogerna åt, försöka att få tillgängligheten mindre, försöka att nå de unga som är på väg ut i missbruk och det är klart att om försöket visar att de ting vi räknar med inte sker, så kan man ju alltid ge haschförsäljningen och marknaden tillbaka till de kriminella gängen, säger Mikkel Warming.

Butiker och apotek

Hachförsäljningen ska ske på 25-40 ställen i staden, i butiker eller på apotek. Personalen ska vara kunnig och upplysa om riskerna.

Till den internationella konferensen idag är en rad experter, förespråkare och motståndare inbjudna .

Det är tredje gången som Köpenhamns kommun lägger fram förslaget om en legalisering. Två regeringar har tidigare avvisat förslaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.