Regeringen vill digitalisera nationella proven

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att rutinerna kring de nationella proven ses över efter det omfattande fusket i samband med matematikprovet för gymnasieelever i årskurs 2 på de ekonomiska och samhällsvetenskapliga programmen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är på resande fot men meddelar via sin pressekreterare att regeringen vill ha mer central rättning, digitalisering och se över när i tiden de nationella proven ska skrivas. I dag upplever många elever stress de sista veckorna på vårterminen eftersom de har många och omfattande prov när sommarlovet närmar sig.

Regeringen har också gett Skolverket i uppdrag att se över hur rutinerna kring de nationella proven kan förbättras för att underlätta för både lärare och elever. Det gäller både på grund- och gymnasieskolan. Utredningen ska var klar senast våren 2016.

Fuskproven

Bättre och säkrare

I regeringens direktiv till utredaren står det:

”Syftet är att åstadkomma ett effektivare och tillförlitligare nationellt sammanhållet system för bedömning, uppföljning och utvärdering av elevers kunskaper med minskad administrativ börda för lärare.”

Rutinerna inte tillförlitliga

Det är flera inom skolans värld som efter SVT Nyheters avslöjande har efterfrågat digitalisering av de nationella proven. De anser att de nuvarande rutinerna kring utskicken av proven tillsammans med facit inte är tillförlitliga. Det visar det omfattande fusket på många gymnasieskolor runt om i landet den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fuskproven

Mer i ämnet