Gymnasielever. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Läcka av nationellt prov hittat även i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett nationellt prov i matematik har läckt ut. Läckan visades för matematiklärarna när provet skulle skrivas i Huddinge gymnasium. Provet fick avbrytas.

När det nationella provet i matematik 1b skulle starta på Huddinge gymnasium viftade en elev med mobiltelefonen.

”Kolla! Svaren finns redan ute”, sade eleven till sina matematiklärare, enligt vad Huddinge gymnasiums rektor Mats Johansson har fått berättat för sig.

Fuskproven

Skolan valde att avbryta kortsvarsdelen i provet, alltså den del där bara svaren, men inga uträkningar behöver redovisas.

– Om facit finns ute och inga uträkningar behövs, då är provet helt meningslöst, säger Mats Johansson till SVT Nyheter Stockholm.

Lärarna visste inget

På Huddinge gymnasium visste personalen inte om att även provet i matematik 2b tidigare läckt ut.

– Det här är problemet. Man kan inte veta utan får skriva i god tro om att svaren inte läckt ut, säger Mats Johansson.

Föreslår elektronisk lösning

Han tycker att de nationella proven är viktiga, men säger att Skolverket måste hitta en ny metod och att de teknologiska möjligheterna för det finns.

Bland annat resonerar han kring hur provet skulle kunna göras elektroniskt med en uppsättning frågor som slumpas fram åt eleverna. Då säger han att det skulle bli mycket svårare att läcka ut svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fuskproven

Mer i ämnet