Patrik Jönsson, Sverigedemokraternas regionråd är besviken på sina avhoppade partikamrater i Hässleholm. Foto: SVT

Stor spricka inom Sverigedemokraterna i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällens möte med kommunfullmäktige i Hässleholm valde sex sverigedemokrater att lämna alla sina politiska uppdrag.

– Det är inte helt onaturligt. De som lämnar är släkt och vänner till Ulf Erlandsson, säger Patrik Jönsson, regionråd för Sverigedemokraterna i Skåne.

De avhoppade SD-politikerna i Hässleholm är Michael Strömberg, Jennie Strömberg, Håkan Spångberg, Fredrik Rosenberg, Sol-Britt Erlandsson och Åsa Erlandsson.

– Jag avsäger mig alla politiska uppdrag i Hässleholms kommun. Som man bäddar får man ligga, sa Åsa Erlandsson (SD) när hon klev upp i talarstolen på kommunfullmäktiges möte.

Hässleholmspolitiken

Michael Strömberg, ordförande för SD i Hässleholm, gick upp i talarstolen och sa att även han lämnar sina politiska uppdrag. Han sa även att han är ombud för Ulf Erlandsson, som i helgen aviserade att han lämnar sina politiska uppdrag.

– Jag lämnar in min padda och allt annat som tillhör kommunen. Ni andra får göra som ni vill, sa han.

Markering mot partiet

Efter mötet ringde Patrik Jönsson (SD), regionråd och förste vice ordförande i Hässleholms kommunfullmäktige, till SVT Nyheter Skåne.

– De sa inte till mig före mötet att de tänkte lämna sina politiska uppdrag. Det hade varit god ton om det meddelat mig innan.

Han är dock inte helt förvånad över avhoppen. Och enligt Jönsson kommer avhopparna inte fortsätta som politiska vildar.

– De som lämnar är släkt och vänner till Ulf Erlandsson, som meddelade i helgen att han lämnar sina uppdrag och partiet, säger Patrik Jönsson.

Åsa Erlandsson är Ulfs fru och Sol-Britt Erlandsson är hans mamma.

– Jag ser deras avhopp som en markering mot partiet. Jag har fått mycket kritik efter skandalerna här, men vi måste stå upp för vår ideologi.

Vad tänker du på?

– Jag tycker precis som partiledningen att det är besvärande att man (Ulf Erlandsson) har fått ersättning man inte har rätt till. Det är skattepengar vi pratar om. Det skickar inga bra signaler till varken väljare eller kommuninvånare, säger Patrik Jönsson.

Oklart vem som tar över

Han räknar med att de sju som lämnar SD kommer att kunna ersättas.

Kommer du själv att bli gruppledare igen i Hässleholm efter Ulf Erlandsson?

– Nej, det tror jag inte. I så fall blir det under en kort period. Jag är regionråd och har inte tid att även vara gruppledare. Vi har gruppmöte i morgon tisdag och vi får se vad vi kommer fram till, säger Patrik Jönsson.

Känslor är inblandade

På tisdagen säger Patrik Jönsson till SVT Nyheter Skåne att han ha har kandidater som kan ta över efter Ulf Erlandsson.

– Vi har bra personer i gruppen och det finns minst två personer som jag kan tänka mig som kommunalråd.

Han vill inte säga vilka personer han har i åtanke.

Vad ska ni prata om på mötet i kväll (onsdag)?

– Vi ska gå igenom det som har varit och prata ut om det. Det är ju känslor inblandade. Ulf var en omtyckt person och god vän även till mig, säger Patrik Jönsson:

– Vi kommer naturligtvis också att prata om framtiden men vi kommer inte att ta beslut i kväll vem som ska ta över de olika posterna. Det kommer att bli en valberedning som tar fram namnen och sedan presenterar vi dem inom en månad, till nästa kommunfullmäktige är vår ambition.

Detta har hänt:

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skrev Ulf Erlandsson på söndagen:

”Jag har nu lämnat in avsägelse för samtliga av mina politiska uppdrag i kommunen och bolagsstyrelser. Jag har även begärt utträde ur partiet”.

Tidigare under söndagen meddelade Patrik Jönsson att Erlandsson fått förtroende att behålla sin post i kommunfullmäktige, men han valde att lämna alla uppdrag.

Efter SVT Nyheter Skånes avslöjanden om att Ulf Erlandsson (SD) vägrat betala tillbaka felaktigt utbetalda ersättningar, haft ett konkursmässigt bolag utan revisor och att det nu avgående kommunalrådet i Hässleholm äger en miljöfarlig industrifastighet där flera personer är folkbokförda, blev hans framtid som representant för Sverigedemokraterna en fråga för partiets ledning.

Under fredagen meddelade partiledningen att de ville att Ulf Erlandsson (SD) skulle avgå. Kort därefter lämnade han sin post som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet