Foto: Privat

Sjukhuset vill inte ha kvar Ingrid

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill det kommunala sjukhuset i Chania, Kreta, där Ingrid Stedman, 85 år, har legat i 17 dagar skriva ut henne. Ingrids dotter, Helena Stedman, har fått besked från sjukhuset att de inte kan ge henne någon medicinsk behandling och att det finns risk för att hon blir drabbad av resistenta bakterier om hon ligger kvar på sjukhuset.

Dottern hyr i dag rum på andra våningen på ett hotell och vet inte hur hon ska kunna ta hand om sin mamma där.

– Hon kan ju inte stå, hon kan inte sitta och jag kan inte få henne uppför trappan på andra våningen där jag bor. Jag vet inte vad jag ska göra, säger Helena Stedman.

Semestern var precis som Ingrid hade hoppats. Sol och bad, umgänge med dottern och lagom varma dagar. Men den tredje kvällen fick Ingrid kraftiga smärtor i rygg och ben på höger sida.

Ambulansflyg kostar 280.000 kronor

Nu har Helena Stedman börjat informera sig om att själva betala ett ambulansflyg hem. Problemet är kostnaden.

– Ett ambulansflyg via SOS International kostar 280.000 kronor och en båttransport kostar 150.000 kronor. Det är otroligt mycket pengar, men jag börjar bli så desperat så jag har vant mig vid tanken på dessa siffror. Problemet är att SOS International hela tiden prioriterar sjuka som har en gällande reseförsäkring. Det anser ju Länsförsäkringar att min mamma inte har. Vi har hamnat i ett moment 22, säger Helena Stedman.

Länsförsäkringar vägrar betala

Länsförsäkringar Skåne anser att Ingrid Stedmans reseförsäkring inte gäller eftersom hon har haft ryggbesvär innan resan till Kreta och att hennes tillstånd riskerade att förvärras där. Länsförsäkringar vill därför inte betala vårdkostnader eller flygresa hem för Ingrid Stedman. Ingrid hävdar att detta inte är sant. Hennes behandlande läkare i Malmö gav henne klartecken att åka innan resan och Ingrid säger att smärtorna som hon haft nu har hon aldrig haft i hela sitt liv.

Dottern Helena Stedman hoppas nu att mamman snabbt ska bli tillräckligt bra för att kunna klara en flygresa sittande.

– På sjukhuset säger de att hon kanske kan sitta upp om en vecka men det är det ingen som vet säkert. Om hon klarar det så kan vi kanske hitta en vanlig flygstol, men vi har ingen aning hur mamma mår om en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.