Ingemar Helgesson på Länsförsäkringar Skåne säger att bolaget inte kan betala ersättning för Ingrid Stedmans vård på Kreta, eller flygresan hem. Foto: Privat/Pressbild

Länsförsäkringar: ”Behövs ett skriftligt intyg från läkaren”

Uppdaterad
Publicerad

Länsförsäkringar Skåne anser att Ingrid Stedman har haft ryggbesvär innan resan till Kreta och att hennes tillstånd riskerade att förvärras där. Försäkringsbolaget menar därför att hon hade behövt ett skriftligt intyg från sin läkare för att kunna få ersättning. Nu är Ingrid fast på Kreta och måste själv betala sjuktransporten hem.

– Om man har ett hälsotillstånd som riskerar att förvärras när man gör en resa så är det väldigt viktigt att vi får in ett skriftlig läkarintyg gällande den aktuella sjukdomen, säger Ingemar Helgesson på Länsförsäkringar Skåne.

Ingrid Stedman är född 1932. I hennes journalhandlingar står det att hon har lite problem med benskörhet, sin hud och ont i rygg och höft, men inget allvarligt. När hon berättar om sin situation på telefon från sjukhussängen på Kreta upprepar hon gång på gång att läkaren sa att hon kunde åka på resan till Kreta med sin dotter.

– Jag vet inte vad de menar. Jag slog i vänster skinka en månad före resan och det blev lite smärta och ett blåmärke men ingen fraktur. Och läkaren sa att jag kunde åka på denna resa. Det är ren lögn från Länsförsäkringar, säger Ingrid Stedman.

”Naturligt att kräva intyg”

Nu har hon smärtor på höger sida och har varit sängliggande i tre veckor. Hon vet inte när hon kommer hem och klarar inte att sitta i en flygstol hela vägen hem till Malmö, utan måste ligga ner. Länsförsäkringar Skåne står fast vid sitt beslut och hennes reseförsäkring gäller inte. Hon får ta sig hem för egna pengar.

Men ingen vet om Ingrids smärta är ny eller beror på ett gammalt medicinskt tillstånd. Och hon har inte råd att utreda det i Grekland.

– Det är alltid så i ett medicinskt regelverk att är det så att man har ett medicinskt hälsotillstånd där det uppenbart riskerar att förvärras under resan, då är det naturligt för oss att kräva ett läkarintyg och har man inte det så gäller inte försäkringen, säger Ingemar Helgesson på Länsförsäkringar Skåne.

Ni förutsätter att det är ett hälsotillstånd som hon har haft tidigare, men det vet ni inte?

– Vi har handläggare som är medicinskt kompetenta att bedöma och jag kommer inte att kommentera det enskilda ärendet.

”Ska säga upp försäkringen för alltid”

Ingrid Stedman har nu varit sängliggande i 22 dagar. Hon vet inte hur länge hon kommer att vara kvar på Kreta.

– Jag kan inte fatta det. Jag har varit kund i länsförsäkringar i jättemånga år, säkert 30 eller 40 år. Vi har haft alla våra försäkringar där. Sen är jag guldkund på Länsförsäkringar bank.

Vad ska du göra med din försäkring hos Länsförsäkringar när du kommer hem?

– Den ska bort. Den ska jag säga upp för alltid. Det är klart jag ska göra. Jag kan ju inte ligga här hur länge som helst. Vill de att jag ska ligga här och dö?, avslutar Ingrid Stedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.