Foto: Helena StedmanVisa alla (6)
Visa alla (6)

Ingrid är fast på Kreta med rygg- och bensmärtor

Publicerad

Ingrid Stedman, 85 år, såg fram mot semesterveckan på Kreta med dottern. Tre veckor senare är hon sängliggande på sjukhus, och försäkringsbolaget vägrar betala resan hem.

– Jag är ju alldeles förtvivlad. Det har varit fruktansvärt hemskt det jag har gått igenom. Jag har velat dö, berättar Ingrid Stedman från sjukhussängen i Chania, Kreta.

Semestern började den 7 september och allt var precis som Ingrid hade hoppats. Sol och bad, umgänge med dottern och lagom varma dagar. Men den tredje kvällen fick Ingrid kraftiga smärtor i rygg och ben på höger sida.

Foto: Privat
– Jag blev nästan paralyserad och fick fruktansvärt ont. Jag kunde inte sitta och inte stå. När jag låg i sängen gjorde det jätteont. Jag har aldrig i mitt 85-åriga liv haft sådana smärtor, säger Ingrid Stedman.

Reseförsäkringen ger ingen ersättning

Hennes dotter Helena Stedman ringer resebolaget Ving som rekommenderar en privat läkare. Vid besöket frågar läkaren sedan om Ingrid har reseförsäkring. Då visar hon sitt resekort där det står att hon är försäkrad hos Länsförsäkringar och läkaren hänvisar vidare till ett privat sjukhus i Chania på Kreta, dit Ingrid tar sig med stora smärtor.

Helena Stedman

Efter det vill Ingrid komma hem till Malmö så snabbt som möjligt. Hon kontaktar SOS International som ger assistans till personer från Norden som hamnat i nödsituationer utomlands och agerar på uppdrag av de svenska försäkringsbolagen.

I våras var Ingrid Stedman pigg och såg fram emot Kretaresan. Men den blev en mardröm. Foto: Privat

I ett nytt samtal med Länsförsäkringar några dagar senare, så får hennes dotter beskedet att reseförsäkringen inte gäller eftersom Ingrid har haft sitt medicinska tillstånd innan resan startade. Därför ger de ingen ersättning, varken för vårdkostnader eller en flygresa hem.

– För att reseförsäkringen ska täcka vårdkostnader, så ska den resande inte uppvisa sjukdom eller skador innan resan som riskerar att förvärras, säger Ingemar Helgesson, marknads- och informationschef på Länsförsäkringar Skåne.

Fick klartecken från sin läkare

Att Ingrid varit sjuk innan resan håller varken Ingrid Stedman eller hennes dotter med om.

Ingrid är 85 år och har haft sjukdomar och krämpor, särskilt på äldre dagar. Men några dagar före resan besökte hon sin läkare för att få klartecken att resa.

– Han tittade och kände och frågade om det gör ont och då sa han: Du ska åka. Du ska åka på denna resa, Du behöver komma bort denna vecka och du är inte dålig. Jag blev jätteglad och åkte iväg med min dotter, berättar hon.

Fick betala 61 000 kronor

SVT Nyheter Skåne har läst Ingrid Stedmans medicinska journaler. I en anteckning den 1 september, sex dagar före resan, skriver hennes behandlande läkare från Vårdcentralen Eden i Malmö:

”Tycker att patienten ska åka till Kreta då det troligen kommer att minska hennes oro och få lite miljöombyte. Man kan se att patienten skiner upp när patienten pratar om Kreta, varit där flera gånger tidigare.”

Foto: Privat/SVT

Ingrid ligger kvar på det privata sjukhuset i sex dagar. Hennes dotter får betala 6474 Euro, cirka 61 000 kronor för sex dagars vård, pengar som Länsförsäkringar inte ger någon ersättning för.

”Har aldrig i livet haft en sådan smärta”

Därefter väljer dottern att avsluta den behandlingen eftersom det blev för dyrt, och flytta Ingrid till ett kommunalt sjukhus där hon nu legat i två- och halv vecka, utan att kunna komma hem. Orsaken till henne smärtor är fortfarande okänd.

Den här smärtan som du har fått på Kreta. Är det samma smärta som du hade för en månad sen?

– Nej, jag har aldrig i livet haft en sådan smärta som jag fått här på Kreta. Det var inte alls samma sak. Jag ville bara dö. Jag förstår inte hur man kan behandla en gammal människa så.

Foto: Privat

LÄS MER: Här är försäkringsbolagets svar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer