Lång väntan på vård är en anledning till att Skånes universitetssjukhus rankas lågt Foto: Arkiv/SVT

Lång väntan på behandling för skånska patienter

Uppdaterad
Publicerad

Lång väntan på behandling och brist på personal. Det är två av anledningarna till att Skånes universitetssjukhus hamnar långt ner på listan i en ny jämförelse mellan landets sjukhus.

Det är tidningen Dagens Medicin som har mätt bland annat vårdkvalitet, överbeläggningar, förlossningsskador och tid för att få komma i behandling. Skånes universitetssjukhus placerar sig på på plats sex av landets sju universitetssjukhus. Just väntetiden för behandling är en av anledningarna till att Sus hamnar långt ner, menar Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso-och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

– Vi har inte kunnat leva upp till vårdgarantin, att vi ska kunna erbjuda vård inom 90 dagar. Eftersom vi inte klarar av att leverera det så har vi ingen bra tillgänglighet och det slår igenom, säger hon.

Vårdgarantin är lag i hela landet och reglerar bland annat att specialistvård ska erbjudas inom 90 dagar.

Svårt att locka personal

Listan baseras på data från en rad register, bland annat Sveriges Kommuner och Landsting, Nationella Diabetesregistret och Socialstyrelsen. Ingrid Bengtsson-Rijavec välkomnar undersökningen. 

– Jag tycker att det är viktigt med den här typen av undersökningar. Har man ingen bra tillgänglighet så har man också ett lägre förtroende hos medborgarna.

Sjukvårdsdirektören lyfter fram cancervården och vården för hjärt-och kärlsjukdomar som områden där sjukhuset klarar sig bra i jämförelse med landets övriga sjukhus. Men svårigheter med att hitta rätt personal slår igenom, menar hon.

– Vi saknar medarbetare. Vi saknar folk i vården för att vi ska kunna öppna upp de vårdplatser vi har. Saknas det en narkossjuksköterska så kan man inte genomföra operation även om resten av personalen är på plats.

Förbättringar är dock redan på gång, menar hon.

– Under 2016 har det satsats 468 miljoner i ökad tillgänglighet i den skånska sjukvården, vi börjar se resultatet nu. Vi har en bättre tillgänglighet i slutet av 2016 än i slutet av 2015 men det är en stor organisation så det tar tid för förändringar att slå igenom.

Vad ska ni göra för att få mer personal?

– Vi har många åtgärder, till exempel snabbspår för nyanlända. Vi tittar också på vad vi ska göra för att minska sjukskrivningar och skapa en arbetsmiljö som gör att folk vill stanna och komma hit.

Hur viktigt är det med höjda löner?

– Vi måste jobba för att få en attraktiv arbetsplats, det finns inte en lösning, det är många saker som måste till. Lönerörelsen är en nationell fråga och ska drivas på en annan nivå.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.