Han är övertygad om att vaccinet förstört hans liv

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att vetenskap och myndigheter har avfärdat deras teorier om amalgamförgiftning har Tandvårdsskadeförbundet börjat ägna sig allt mer åt vaccinmotstånd.

Tandvårdsskadeförbundet är en patientförening för människor som tror sig ha blivit förgiftade av kvicksilver i tandfyllningsmaterialet amalgam. Organisationen har blivit allt mer inriktad på vaccinmotstånd, eftersom en del vacciner tidigare innehöll små mängder kvicksilver.

– Jag hade inte så många amalgamfyllningar. En stor och tre små. Ett år efter influensavaccineringen blev jag väldigt dålig. Jag var trött och mådde illa, säger Peter Wolter, ny förbundssekreterare i Tandvårdsskadeförbundet.

Tror att vaccinering blev droppen

Han tror att influensavaccineringen var droppen som fick bägaren att rinna över för hans del.

– 2004 klarade jag inträdesprovet till Mensa med alla rätt och några år senare kunde jag inte fokusera över huvud taget. Jag sov 20-21 timmar per dygn, säger Peter Wolter.

Peter Wolter har varit borta från arbetsmarknaden i över 15 år. Först för psykiska besvär, senare har han blivit allt mer övertygad om att hans problem beror på kvicksilver. Han har inte fått någon läkardiagnos som visar på kvicksilverallergi men har gjort ett test i Tyskland som han menar är bevis.

Nu har Peter Wolter och hans fru plockat ut de gamla amalgamfyllningarna och säger bestämt nej till vaccin även för sitt barns räkning.

– Jag vill inte injicera något gift i min dotter, säger Peter Wolter.

Vaccinmotstånd nya frågan

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, tycker att det är bekymmersamt att pengar från region Skåne används för att finansiera Tandvårdsskadeförbundets antivaccinföreläsningar.

– Jag tycker det är olämpligt att pengar ska gå till den här typen av verksamhet. Det är emot regionens uppdrag och omsorgen om folkhälsan, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare.

Smittskyddsläkaren Per Hagstam Foto: Ylva Esping

Han anser att man ska respektera människors oro för biverkningar av vaccin, men slår undan oron när det gäller kvicksilver.

– Kvicksilver användes tidigare i små mängder som konserveringsmedel i vacciner men finns inte längre i vacciner som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare.

Anledningen till att man har slutat använda kvicksilver i vaccin är miljöskäl.

– De halter kvicksilver man fick via en vaccindos låg långt under vad man får i sig via födan på ett par dagar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.