arkivbild Salberganstalten Foto: Scanpix

18 år på Salberga efter mord på flickvän

Uppdaterad
Publicerad

Den man som ströp sin flickvän i stadsparken i Oskarshamn på lucianatten 2015 kommer att avtjäna sitt straff på anstalten i Salberga.

Enligt kriminalvårdens bedömning behöver 25-åringen vara placerad på en anstalt av säkerhetsklass 1. Anstalten Salberga utanför Sala har den grad av övervakning och kontroll som är nödvändig. 

18 års fängelse 

Kalmar tingsrätt dömde den 25-årige mannen till livstidsfängelse för mord och grov misshandel. Göta hovrätt fastställde tingsrättens dom men sänkte den sammanlagda påföljden från livstid fängelse till 18 års fängelse.

Misstänkt mord i Oskarshamn

Den mordmisstänkte mannen och den mördade kvinnan träffades dagen efter att han frigivits från ett tidigare straff som handlade om våld mot en kvinna som tidigare hade varit tillsammans med. Paret förlovade sig tre månader efter att de träffades.

Ville bryta förlovning

Flickvännen ville bryta förlovningen, vilket han inte accepterade utan tog ett kraftigt strypgrepp på henne. Kvinnan avled sedan på Oskarshamns lasarett.

Mannen har erkänt att han bragt flickvännen om livet genom strypning men hävdar att han fick en blackout.

Den 25-årige mannen kommer att utvisas och förbjudas att återvända till Sverige efter att han avtjänat sitt straff. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Oskarshamn

Mer i ämnet