Vänder sig till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Mannen dömdes till livstid för mord av Kalmar Tingsrätt. Hovrätten ändrade till 18 års fängelse. Nu vänder sig mannen till Högsta domstolen för att få straffet lindrat.

Mannen anser inte att han gjort sig skyldig till mord. I stället handlar det om grov misshandel alternativt dråp, skriver han via sin advokat i överklagandet till Högsta domstolen.

Han vill inte heller bli utvisad till sitt gamla hemland Irak efter avtjänat straff. Mannen är statslös palestinier och hävdar att eftersom han och hans familj kom som kvotflyktingar till Sverige och omedelbart fick uppehållstillstånd på grund av den förföljelse de var utsatta för, kan han inte skickas tillbaka. Inte ens om han straffats för ett brott i Sverige.

Misstänkt mord i Oskarshamn

Det var i december 2015 som mannen dödade sin fästmo i stadsparken i Oskarshamn. Hon ville bryta förlovningen, vilket han inte accepterade utan tog ett kraftigt strypgrepp på henne. Kvinnan avled sedan på Oskarshamns lasarett.

Han var även tidigare dömd för våldsbrott mot en annan kvinna.

Högsta domstolen prövar bara mål som har principiell och juridiskt vägledande betydelse.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Oskarshamn

Mer i ämnet