Strömavbrott Foto: Arkivbild

Tusentals blev strömlösa i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1020 hushåll i Kalmar län var under onsdagen utan ström på grund av stormen och snöfallet.

Det är framför allt områdena kring Torsås och Söderåkra som har drabbats. Där försvann strömmen vid 10-tiden i morse. Många har fått elen tillbaka under dagen, men ingen säker prognos kan ges. Förhoppningen är att alla ska ha fått elen tillbaka under kvällen.

– Vi har reparatörer som är ute och lagar ledningar. Den största orsaken till strömavbrotten är att det blåser ner träd på ledningarna. Problemet just nu är att så fort någon ledning blir åtgärdad, så kommer det in nya avbrott i samma område, säger Lena Berglund på e.ons pressjour.

Januaristormen

Som mest var knappt 10 000 elabonnenter varit strömlösa under onsdagen. Kronobergs län har inte drabbats alls.

E.on har satt in extra personal som kommer att arbeta med att lösa strömavbrotten, men så länge ovädret pågår kommer det troligtvis att bli nya hushåll som blir strömlösa.

e.ons hemsida går det att följa hur många strömavbrott som pågår.

I trakten runt Påryd är det Kraftringen som står för elnätet. Där har man haft strömavbrott under ett par timmar under onsdagen, vilket är betydligt mindre än det totalhaveri som drabbade Påryd i samband med stormen Gorm för drygt ett år sedan, då både el och telefoni slogs ut.

– Som mest drabbades 1273 kunder av strömavbrottet under onsdagen, säger Kraftringens kommunikationschef Melinda Frigyesi Almström. Men efter ett par timmar var strömmen tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januaristormen

Mer i ämnet