Asylboende stoppas av föroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade asylboendet i det gamla värdshuset i Bergdala stoppas nu på grund av föroreningar i marken, framförallt är det höga halter av Arsenik.

– Vi har de senaste dagarna fått rapporter på att marken där boendet planeras att ligga på inte är lämpligt för folk att bo på. Nu måste leverantören ordna det innan vi kan komma överens med dem att skriva ett avtal, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Farligt höga halter av arsenik i jorden

Vid det gamla vandrarhemmet ligger en deponi från glasbruket som låg där. Marken innehåller bly men framförallt höga halter av arsenik. Länsstyrelsen har inte gjort någon ny undersökning av marken, men när de fick veta att det planeras ett asylboende i området meddelade de Migrationsverket att vandrarhemmet inte är lämpligt för något permanent boende.

Bergdala vandrarhem

– Det finns en uppenbar risk att om man bor eller vistas en längre tid på vandrarhemmet så kan man få i sig arsenik med jorden. Det är framförallt farligt för barn som är känsliga och som vistas mer närmare marken, säger Madeleine Karlsson, funktionsledare miljöskydd, Länsstyrelsen Kronoberg.

Osäkert läge för boendets framtid

För att kunna starta ett asylboende där så måste marken saneras. Vems ansvar det är att sanera marken beror på tidigare ägare och staten.

– Vi håller just nu på och kartlägger hela glasriketområdet, vilka halter av miljögifter som finns och vem som har ansvaret för olika områden.  Och just för området i Bergdala finns inte någon ordentlig ansvarsutredning gjord. Det är alltså inte fastslaget vem som ska betala en eventuell sanering. Kan man inte komma fram till det kan naturvårdsverket och staten ta över kostnaden, men så långt är inte utrett än, säger Madeleine Karlsson, funktionsledare miljöskydd, Länsstyrelsen Kronoberg.

Avvaktar med att skriva avtal

Migrationsverket avvaktar nu vad som ska hända innan de kan godkänna det som boende för asylsökanden.

– Vi placerar ingen där det kan vara ohälsosamt att bo, säger Sophia Öhvall.

Migrationsverket väntar också på fler inspektioner och intyg så som brandskydd innan de kan godkända det som asylboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergdala vandrarhem

Mer i ämnet