Hotfullt vid inspektion av HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Lessebo kommun fick under förra veckan avbryta en oanmäld tillsyn av det nya HVB-hemmet i Bergdala på grund av att personer på plats uppträdde hotfullt.

Under förra veckan öppnade Göteborgs kommun, genom företaget Individia Ekebäck AB, ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn på Bergedala vandrarhem, i Lessebo kommun.

Detta trots att Migrationsverket avstått från att öppna ett asylboende i lokalerna på grund av att miljön runt omkring inte uppnådde deras krav.

Bergdala vandrarhem

Oanmält besök

När Lessebo kommun fick veta att ett boende öppnat valde man att genomföra en oanmäld tillsyn av boendet, för att se om lokalerna når upp till kraven bland annat vad gäller brandsäkerhet. 

I torsdags åkte därför en byggnadsinspekör och en planarkitekt från Lessebo kommun till boendet. Men när de anlände till platsen kände de sig inte välkomna.

– De upplevde situationen hotfull. Så de fick avbryta och åka hem. Det var fastighetsägaren som jag förstått det, som var mest hotfull, säger Bertil Bengtsson som är chef på plan- och miljöförvaltningen i Lessebo kommun.

Förstärkning kallades in

Tillsynen kunde fullbordas dagen efter med assistans av både polis och räddningstjänst. Vad som egentligen hände under första besöket vill kommunen inte gå närmare in på.

– Vad jag har förstått var det lugnare på fredagen, då var man mer konstruktiv i sin dialog med fastighetsägaren och även verksamhetsutövaren var väl med då också kan jag tänka mig, säger Bertil Bengtsson.

Enligt Bertil Bengtsson ska Lessebo kommun nu gå igenom det man fått fram under tillsynsbesöken och därefter skriva en rapport om huruvida lokalerna når upp till kraven för HVB-hem. Under veckan ska man även träffa Individia Ekebäck ABs VD, för att diskutera situationen vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergdala vandrarhem

Mer i ämnet