Foto: SVT

Bergdalas ägare överväger att JO-anmäla Lessebo kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till vandrarhemmet i Bergdala ifrågasätter om kommunen hade fog för att begära handräckning av polisen vid en brandinspektion.

Örjan Torné hävdar att kommunens oanmälda brandinspektion av anläggningen, som nu blivit hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn, skötts illa. Kommunens två tjänstemän anlände under torsdagen i förra veckan för att genomföra en oanmäld brandinspektion.

Hjälp av polisen

Kommunen menar att tjänstemännen upplevde sig hotade och begärde därför handräckning av polisen när de återkom dagen efter för att göra om inspektionen. Men fastighetsägaren Örjan Torné förnekar att han skulle uppträtt hotfullt.

Bergdala vandrarhem

– Då måste det ha varit att jag har en bestämd blick eller något sådant. Att de känner sig själva oroliga, säger Örjan Torné till SVT Nyheter Småland.

Du upplevde inte att det var en hotfull situation?

– Nej, jag har inte varit med om det. Jag känner inte till något tillfälle då jag så skulle varit hotfull.

Överväger anmäla kommunen

Enligt Torné ifrågasatte han vid torsdagens oanmälda inspektiion om kommunens tjänstemän hade befogenhet att göra en brandinspektion. Dagen efter kom tjänstemännen enligt Torné tillbaka, men den här gången tillsammans med en tjänsteman från räddningstjänsten och en polispatrull.

Nu vill Örjan Torné att justitieombudsmannen, JO, ska utreda om kommunen hade fog för att begära handräckning av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergdala vandrarhem

Mer i ämnet