Beslut om besparingar får vänta Foto: Rebecca Karlsson SVT

Besparingarna klubbas i Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om Rävemålaskolan och äldreboendet Lindegården i Linneryd väntas fattas vid kommunfullmäktige ikväll.

Vid fullmäktigemötet i mars krävde en dryg tredjedel av kommunfullmäktige att förslaget skulle återremitteras. Centerpartisten Anna Johansson var en av dem som ansåg att det inte var tillräckligt utrett vilka konsekvenser en nedläggning av skolan och äldreboendet skulle få. Men nu, en månad senare är hon besviken på att inte mycket hänt.

– De har ju egentligen inte gjort någonting, mer än någon liten jämkning på senaste kommunstyrelsemötet, säger Anna Johansson. Så det är förändrat väldigt marginellt.

Besparingar i Tingsryd

Mindre förändring

Enligt Anna Johansson har majoriteten gått med på att inte fler särskilda boenden ska försvinna. Förvaltningen hade fått i uppdrag att se över om om antalet särskilda boenden kan minskas till tre eller fyra boenden i hela kommunen, men nu stoppas alltså den utrednigen. Så beslutet som väntas klubbas ikväll kommer bara innebära att äldreboendet Lindegården stängs.

– Vi ville att de skulle se över de samhällsekonomiska brister som vi tror att det kommer bli om när man lägger ner skolan i Rävemåla. Vi ser ett scenario framför oss då man lägger ner affärer, där lägenheter inte hyrs ut och hus inte blir lika lättsålda och inflyttningen påverkas. Vi hade velat att de tittar på sådan forskning.

Känner sig uppgiven

Tingsryd måste spara 15 miljoner kronor och majoriteten vill lösa problemet genom att stänga Rävemålaskolan, avveckla äldreboendet Lindegården och att småbiblioteken i kommunen stängs. Men Anna Johansson har inga förhoppningar om att majoriteten ska ändra sig.

– Det känns tufft och uppgivet om jag ska vara ärlig, säger Anna Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Tingsryd

Mer i ämnet