Centrumdöden hotar Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att det nya handelsområdet, med möbeljätten Ikea i spetsen, växer fram riskerar cemtrumhandeln att kvävas, enligt många Älmhultsbor.

– Satsa mer på centrum innan ni satsar allt för mycket på det nya handelsområdet!

Det är vad Pia Svensson, som driver en present- och heminredningsbutik i centrala Älmhult, vill säga till politikerna i Älmhult. Pia Svensson är orolig för hur det ska bli i centrum när ett nytt stort handelsområde, med möbeljätten Ikea i spetsen, nu växer fram i Älmhult.

Sommarturen #dinröst

Inget att förlora

Många Älmhultsbor delar Pia Svenssons oro för att centrum ska bli utarmat och trist. Från politikerhåll menar man att satsningen är nödvändig.

– Om vi inte har ett eget handelsområde kommer folk att åka till Växjö eller Helsingborg för att handla, säger kommunalrådet Elisabeth Peltola (C), och då har vi förlorat lika fullt. Att låta bli att satsa skulle inte innebära ökad handel i centrum. Det vet man.

Hon får medhåll av Per Faeltenborg som är centrumledare för Handelsplats Älmhult. Satsningen är nödvändig, menar även han, och sen är det upp till butikerna i centrum att koppla ett grepp på konsumenterna.

Mer aktiv kommun

Men Pia Svensson och flera Älmhultsbor som Smålandsnytt har talat med är inte nöjda med svaret. Det måste göras mer i ”byn”, som man uttrycker det.

Gungorna på torget, p-kort för ökad rörlighet på parkeringsplatserna och gratisbussen från centrum till handelsområdet är bra åtgärder, men inte tillräckliga.

Nu kommer också en ny genomfartsled att byggas från väg 23 till Esplanaden som tar bort den tunga trafiken genom centrum.

– Det talas om att bygga bowlinghall och lekplats på handelsområdet. Om man gör det så behöver ju folk inte komma hit, säger Pia Svensson.

– Nej, kommunen måste mer aktivt se till att vi får hit fler butiker till centrum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet