Politiker och anställda invigde Foto: SVT/Clary Kroon

Migrationscenter invigs i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby är en av sex orter i landet där Svenska Migrationscentret nu öppnar regionkontor. Omkring 20 nya jobb skapas därmed i kommunen till människor som av olika skäl stått långt från arbetsmarknaden.

Paul Ronner är en av dem som fått jobb.

– Det ger mig en frihet och jag känner mig attraktiv på arbetsmarknaden igen efter att ha stått utanför i några år, säger han.

Sommarturen #dinröst

På migrationscentret ska det jobbas med migrationshistoria som rör både utvandring och invandring. Det kommer bland annat göras utställningar och finnas släktforskarservice.

Många vill veta sina rötter

– Tidigare har det handlat om svenskar som söker sina rötter i Nordmerika, men nu har också invandrare som kommit till Sverige börjat undrar över hur det gick till när deras förfäderna kom hit, säger Mathias Nilsson, verksamhetschef Svenska Migrationscentret.

Mirjana Milanovic har jobbat inom vården, men varit sjukskriven sista året på grund av diskbråck. Nu kommer hon bland annat jobba med att intervjua människor.

– Det är roligt. Det handlar om människor och deras liv. Det är väldigt spännande att få forska i deras förflutna, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet