Dementa och friska bor ihop

Uppdaterad
Publicerad

Tvärtemot Socialstyrelsens rekommendationer har Älmhults kommun valt att blanda även de svårast dementa åldringarna med icke dementa.

Modellen infördes 2009. Kommunen avvecklade de då särskilda enheter som fanns för dementa och införde blandat boende.

Många i Älmhult är kritiska till kommunens vägval.

Sommarturen #dinröst

– Vi hade en fungerande vård för de svårast dementa. Jag förstår inte varför man införde blandat boende, säger Siv Johansson, som är vice ordförande i det kommunala pensionärsrådet.

– Jag tror det har med budget och pengar att göra. Blandat boende är antagligen billigare, säger hon.

Siv Johansson betonar hur viktigt det är att bemöta dementa utifrån deras upplevelse av tillvaron, något som ställer höga krav på kunskap och utbildning hos personalen. Att anpassa och utforma boendemiljön är också viktigt.

Inte besparingar som ligger bakom

Kommunens äldreomsorgschef Susanne Löfvall Herrting tillbakavisar att det är besparingar som ligger bakom förändringen. Enligt henne har man samma pengar, men man disponerar dem på ett annat sätt:

– Vi har en demenssjuksköterska och särskilda demensteam. Vi är också medvetna om att svårt dementa ska vårdas i en anpassad miljö och det försöker vi erbjuda. Vi förmedlar ny kunskap i ämnet genom vårt demensnätverk.

Socialstyrelsens samordnare för äldrefrågor, Gert Alaby, beklagar att Älmhults kommun valt att gå den inslagna vägen.

– Äldrevården ska bygga på den bästa kunskapen, också för att vi ska ut det mesta möjliga av våra skattepengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet