Tasnim och Khaled Suliman fick vänta fyra månader innan de fick börja skolan. Foto: SVT

De väntade fyra månader på att få börja skolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera av landets kommuner har misslyckats med att tillgodose barns rätt till utbildning. För Khaled och Tasnim Suliman tog det fyra månader innan de fick börja skolan.

Pappa Ibrahim Suliman gick till skolan, kommunen och Migrationsverket för att fråga när hans barn skulle få börja skolan.

– Men de hänvisade bara till varandra. Till sist fick jag besked om att det inte fanns plats på skolan, säger han.

När SVT Nyheter Småland träffar familjen har Tasnim och Khaled Suliman, nio och tio år gamla, gått i skolan i drygt en vecka efter fyra månaders väntan.

– Förut var jag ledsen men nu är det mycket bättre, säger Khaled Suliman medan han skriver ner nya svenska ord på ett papper.

Såg andra barn gå till skolan

Familjen kom till Sverige för drygt ett år sedan. Innan de kom till Hultsfred bodde de i Löttorp, där de hann gå i skolan under sex veckor. Storebror Hamza Suliman fick börja skolan snart efter flytten till Hultsfred, medan småsyskonen blev sittande hemma.

– De såg andra barn gå till skolan och frågade hela tiden när det skulle bli deras tur. De kom ju från krig och då behöver man komma in i det nya samhället snabbare, säger Ibrahim Suliman.

Finns fall på uppåt ett års väntetid

Barn ska enligt skolförordningen tas emot så fort som möjligt med hänsyn till barnet.

– Har man kommit från svåra förhållanden kan man behöva tid att landa, förklarar Åsa Kildén som är utredare på Skolinspektionen.

Kommuner kan också behöva tid att förbereda sig. Vid till exempel ett stort flyktingmottagande är det acceptabelt med en månads väntetid. Skolinspektionens senaste undersökning från i maj 2016 visar att det i flera kommuner har tagit betydligt längre tid än en månad, ibland upp till ett år.

– Då tillgodoser man inte barnets rätt till utbildning. Nyanlända har precis samma rätt att gå i skolan som barn som är födda i Sverige, säger Åsa Kildén.

Nyanlända elevers mottagande

Barns rätt till utbildning finns fastslagen i Barnkonventionen och gäller för svenska medborgare såväl som asylsökande och gömda barn.

Enligt skolförordningen ska asylsökande barn tas emot så snart som möjligt med hänsyn till barnets förhållanden.

Vid ett stort flyktingmottagande bör det ta max en månad innan barnen bereds plats i skolan, enligt Skolverkets allmänna råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.