Peter Högberg (S) är inte oroad efter avhoppet från musiker. Musikerna på bilden har inget med Camerata Nordica att göra. Foto: SVT

Länsmusikens ordförande: ”Det går att hitta andra musiker”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera musiker skrivit under att de inte längre vill samarbeta med Camerata Nordica kommenterar nu Länsmusikens ordförande Peter Högberg (S) brevet.

– Camerata Nordica står inte och faller med dessa 28 frilansmusiker, säger han till SVT Nyheter Småland.

Peter Högberg (S) tycker att det är tråkigt med konflikter men är alltså inte orolig för orkesterns överlevnad. Det är med anledning av det uppmärksammade brevet där 28 frilansmusiker skrivit under att de inte längre vill samarbeta med orkestern  som han nu svarar.

– Camerata Nordica står inte och faller med dessa 28 frilansmusiker, säger han till SVT Nyheter Småland.

Camerata Nordica

Han tror att det går att få tag på nya musiker

Och just det påståendet, där han tidigare har sagt att han ”inte är ett dugg orolig, eftersom Europa är fullt av professionella musiker” har upprört de 28 frilansmusikerna.

Är inte det ett ganska hårt formulerat påstående?

– Jo, det kan kanske tyckas, men alltså vi jobbar redan nu med fler än dem som skrivit det här brevet. Under våren har vi 105 konserter för barn och unga inplanerade, som vi kommer att genomföra ihop med frilansare.

Kan inte ställa upp på villkoren

Peter Högberg anser att de musiker som skrivit brevet ställer villkor som inte styrelsen kan ställa upp på.

– De vill diskutera vår organisation, men vi har sagt att innan den nya chefen är på plats så skapar vi ingen ny organisation, säger Peter Högberg.

Men tillägger att han och styrelsen inte stänger dörren för de musiker som skrivit brevet.

– Nej, så sent som i går var vi i kontakt med några av dem, säger han.

Kjell Lindström som är chef för Länsmusiken i Kalmar stannar kvar på sin tjänst fram till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Camerata Nordica

Mer i ämnet