Foto: SVT

Frilansmusikerna sågar Camerata Nordica – kommer inte jobba kvar

Uppdaterad
Publicerad

Musikerna uppger att de inte längre har något förtroende kvar för Camerata Nordicas styrelse.

Det har stormat inom länsmusiken i Kalmar län den senaste tiden. Ekonomin har varit osäker, det har gjorts missar i pensioninbetalningar och musiker har riktat kritik mot ledningen.

Nu har nära 30 av de frilansande musiker som varit knutna till Camerata Nordica tillsammans skrivit ett brev där de säger att de inte längre står till länsorkesterns förfogande.

Camerata Nordica

– Vi kan inte längre tänka oss att vara en del av den här organisationen i framtiden, skriver musikerna. 

Och hänvisar bland annat till att den missade pensionsinbetalningen inte landar på 3,5 miljoner kronor utan snarare på 4,5 miljoner kronor. Samt på att Peter Högberg som är ordförande sagt att han ”inte är ett dugg orolig, eftersom Europa är fullt av professionella musiker.

Brevet som är skrivet på engelska är undertecknat av 28 internationella musiker, däribland Terje Tönnesen som varit Camerata Nordicas konstnärliga ledare.

I brevet skriver musikerna att de länge kämpat för att få Länsmusiken att jobba mer effektivt och att de inte kan tänka sig att jobba kvar inom Camerata Nordica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Camerata Nordica

Mer i ämnet