Per Nyström är skeptisk till idéen att Camerata Nordicas produktioner ska återupptas till hösten. Foto: SVT/Privat

Frilansmusiker skeptiska till orkesterns fortsättning

Uppdaterad
Publicerad

Ingen dialog om Camerata Nordicas fortsättning har förts med frilansmusikerna, enligt deras representant Per Nyström.

Per Nyström är solocellist och har arbetat med att ordna rätt musiker till orkestern Camerata Nordica. Han är skeptisk till Peter Högbergs uttalande om att Camerata Nordica åter ska hålla konserter till hösten 2017.

– Camerata Nordica under den konstnärliga ledaren Terje Tönnesen existerar inte idag. Så när han säger så undrar jag vilket Camerata Nordica han menar, säger Per Nyström.

Camerata Nordica

Från och med årsskiftet har han sagt upp sig från Länsmusiken, liksom flera andra frilansande musiker.

Ingen dialog med frilansare

Per Nyström tror snarast att uttalandet från ledningen är en reaktion på den massiva kritik som Länsmusiken fått motta efter missade pensionsinbetalningar och orkesterns sönderfall på grund av ekonomiska problem.

– Någon dialog förs än så länge inte med oss frilansare, säger han.

Frågan infekterad

De fasta musikerna har fått i uppdrag att ordna så att produktionen kan återupptas till hösten 2017. Men Torbjörn Westman hymlar inte med att det kommer att bli svårt.

– Vi ska förstås göra ett försök men jag har sagt att jag inte kan lova något. Nu är läget så känsligt att jag inte vill kommentera det närmare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Camerata Nordica

Mer i ämnet