Till vänster: Peter Högberg (S), ordförande i Kalmar läns musikstiftelse. Till höger: Länsmusikchef Kjell Lindström som går i pension vid årsskiftet. Foto: Privat/SVT

Musikchefs pension: Missade betala in 3,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Länsmusikchef Kjell Lindström meddelade i fredags att han går i pension vid årsskiftet. Nu visar det sig att hans arbetsgivare missat att betala in sammanlagt 3,5 miljoner kronor, som han har rätt till enligt sitt anställningsavtal.

– Förmodligen får vi låna ihop pengarna, säger Peter Högberg (S), ordförande i Kalmar läns musikstiftelse.

Beskedet kommer samtidigt som ni ska ställa in två musikproduktioner som var planerade för Camerata Nordica i vår. Hänger det ihop?

Camerata Nordica

– Nej, beslutet om att ställa in produktionerna i februari och mars hänger samman med att vi fått indikationer om att de statliga bidragen kommer att bli lägre.

Möte i dag

I dag samlas samtliga anställda på Länsmusiken till ett möte i Oskarshamn för att diskutera det uppkomna läget med styrelseordföranden, länsmusikchefen och andra.

Turbulensen har lett till att nästan alla musiker har lämnat från Camerata Nordica, där de flesta är frilansande musiker. Samtliga orkestermusikerna har skrivit ett brev till Kalmar läns musikstiftelse  med kritik mot sin arbetsgivare. Och protesterna runt om i Kultursverige har varit starka:

”Tänk om och värna om er högkvalitativa orkester vars framtid ni har att ansvara för!” skriver Yrkesmusikernas riksförbund i ett brev till Länsmusiken i Kalmar.

SVT Nyheter Småland har sökt länsmusikchefen för en kommentar kring pensionsavtalet, men fått beskedet att det är styrelsen som uttalar sig i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Camerata Nordica

Mer i ämnet