Brände ner sportbar – döms för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som suttit häktad misstänkt för att ha bränt ner sportbaren Belfast i Alvesta i somras dömdes i dag för mordbrand.

Mannen döms till sex års fängelse för grov mordbrand. Han ska även betala ut skadestånd på sammanlagt drygt 330 000 kronor till restaurangägaren, fastighetsägaren och boende i fastigheten. Mannen frias från åtalet om olaga hot.

Det var mitt i natten under midsommarhelgen som resturangen på Storgatan i Alvesta brann. Den nu dömde 26-åringen ska enligt han själv innan branden ha avlossat sex skott mot resturangägaren för att skrämma honom, skotten träffade bardisken inne i restaurangen. Polisen har inte funnit hans fingeravtryck på pistolen och tingsrätten kan inte bevisa under vilka omständigheter skotten avlossats mot bardisken och friar därför 26-åringen från olaga hot.

Brand i Alvesta

Kunde ha bränt ner helt kvarter

26-åringen tände sedan eld på resturangen med hjälp av bensin. Elden spreds sig i fastigheten där det finns flera lägenheter. Om inte räddningstjänsten varit så fort på plats kunde branden ha spridigt sig till intilliggande byggnader.

Ingen förutom mordbrännaren själv skadades i branden. De som bodde i lägenheterna ovanför kunde själva ta sig ut ur fastigheten och intilliggande byggnad fick evakueras. Branden anses som grovt då de fanns folk i lägenheterna som sov vid den tiden och kunde allvarligt ha skadats av både rök och eld.

Teknisk bevisning finns

Den tekniska utredningen har visat att 26-årigen hade bensin på såväl skor, jeans och t-shirt som hittats i hans lägenhet, där fann polisen också en söndersmält plasthandske. 26-åringen brännskadades själv svårt över stora delar av kroppen och sökte sjukhusvård samma natt som branden.

Resturangägaren och gärningsmannen känner varandra sen tidigare och har varit i bråk flera gånger förut, enligt domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Alvesta

Mer i ämnet