Restaurang Belfast i Alvesta efter branden i juni 2014. Foto: Richard Söderberg/SVT

Rättspsykiatrisk undersökning efter mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Det finns övertygande bevisning mot den 26-årige man som misstänks för mordbrand mot restaurang Belfast i Alvesta i somras, enligt tingsrätten. Mannen ska nu ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Det är Smålandsposten som skriver att tingsrätten kommit fram till att mannen är skyldig till mordbrand. Däremot tyder allt på att han inte kommer att dömas för grovt olaga hot mot restaurangägaren, något han också stått åtalad för. Åklagare Yvonne Rudinsson har nämligen svängt och tycker att den delen av åtalet ska ogillas.

– Det har skjutits och eldats men vi har inte fått höra hela sanningen. Vi har inte fått veta varför och på vilket sätt, sa Yvonne Rudinsson under sin slutplädering i tingsrätten, enligt Smålandsposten.

Brand i Alvesta

Skotthål i bardisken

Det var i juni i år som restaurangen brann. 26-åringen ska innan branden ha avlossat sex skott som träffat bardisken inne i restaurangen. Den tekniska utredningen har enligt Smålandsposten visat att 26-årigen, som ådrog sig svåra brännskador, hade bensin på såväl skor, jeans som t-shirt.

Tingsrätten har beslutat att 26-åringen ska vara kvar i häkte och att han kommer att dömas för grov mordbrand. Den rättspsykiatriska undersökningen blir avgörande för om han döms till vård eller fängelse, skriver Smålandsposten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Alvesta

Mer i ämnet