EU är närvarande på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommun var den kommun i Sverige som hade högst valdeltagande vid EU-valet 2009. I en intervju i Dagens Industris bilaga DI Dimension, berättar idag kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) att EU idag har stort inflytande på den lokala politiken.

Valdeltagandet 2009 var högst i Sverige. 59,4 procent av kommuninvånarna i Mörbylånga tog sig till valurnorna. Det är att jämföra med riksgenomsnittet som var 45,5 procent. Men det är en sanning med viss modifikation berättar kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) för Dagens Industri idag.

– Vi folkomröstade samtidigt om en sammanslagning mellan Mörbylånga och Borgholm. Vi sa nej, de sa ja, så det blev inget av den.

EU-valet 2014 – Småland

Eftersom Mörbylångas näringsliv domineras av småföretag och jordbruk är EU:s inflytande över den lokala politiken stort menar han. Genom direktiv om upphandlingar, jordbruk, stöd eller regler.

– Jag bedömer att 60 procent av besluten i kommunfullmäktige på något sätt har med EU att göra.

Men det återstår att se hur valdeltagandet blir i år. En fördel menar Henrik Yngvesson är att partierna är extra engagerade eftersom det även är val till riksdagen senare i år.

– Blir deltagandet runt 50 procent är jag nöjd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014 – Småland

Mer i ämnet