Ung och utrikesfödda röstar inte

Uppdaterad
Publicerad

Svenska regeringen har som mål att minst 50 procent av alla röstberättigade i Sverige ska rösta. Men vissa grupper är svåra att få till vallokalerna.

Vid förra valet 2009 röstade bara 35 procent av ungdomarna i de Småländska länen i åldrarna 18-29 år.

Sophia El Masry är EU-samordnare i Jönköping och hon jobbar för att sprida information om EU till bland annat allmänheten, företag och skolor.

EU-valet 2014 – Småland

– Vi är ute och föreläser på gymnasieskolor. Vi berättar om EU-valet och försöka inspirera förstagångsväljare att rösta, säger hon.

Vad får ni för reaktioner från ungdomarna?

– Det är väldigt olika. En del kommer fram efteråt och säger att jag har fått dem att vilja rösta, medan andra ungdomar inte bryr sig alls.

Utrikesfödda röstar inte

Utrikesfödda är en annan grupp som är svåra att få att första i EU-valet.

Vid förra valet var det till exempel bostadsområdena Österängen och Råslätt i som hade lägst valdeltagande i Jönköpings län.

– Den 23 april kommer vi att arrangera ”Valet är ditt” på Stadsgården i Råslätt. Kvällen kommer bland annat handla om varför det är viktigt att använda sin rösträtt, säger Sophia El Masry.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014 – Småland

Mer i ämnet