”Krångligt med snuset – men bra för affärerna”

Uppdaterad
Publicerad

För 20 år sen slog Gnosjö politiska bedömare med häpnad när en majoritet av de röstande i den företagstäta kommunen sa nej till svenskt EU-medlemsskap.

Då liksom nu var Gnosjös fabrikörer och direktören övervägande positiva till EU medan deras anställda är mer tveksamma. Vd:n Stefan Jonsson går nöjt omkring och pratar med de anställda på en av elkomponentföretaget Garos monteringsavdelningar.

– Nu har affärerna kommit igång igen efter den senaste lågkonjunkturen,  säger han.

EU-valet 2014 – Småland

När jag frågar om hans inställning till EU säger han att regelkrånglet kring det svenska snuset kan kännas lite onödigt byråkratiskt men för Garo som exporterande företag är han bara positiv.

Smidigare affärer

– EU gav oss en betydligt större marknad än vad vi hade tidigare. Genom standardiseringar, gemensamma testrutiner för elmateriel och avsaknaden av tullar går affärerna mellan oss och våra dotterföretag inom EU betydligt smidigare än affärerna utanför unionen.

Malin Molin, en av Garos anställda röstade emot svenskt EU-medlemsskap, 1994 men är nu övertygad om att Sverige behöver ingå i EU-gemenskapen.

Per-Olof Hidmo har jobbat på Garo i närmare 40 år. Han röstade ja 1994 men har ångrat sig.

– Visst är det väl bra att vi är med i gemenskapen men samtidigt skulle vi behöva ha lite större frihet från EU, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014 – Småland

Mer i ämnet