Peter Heddelin, verksamhetschef Plusgymnasiet. Foto: SVT

Facket: Larm redan i höstas om att personal mådde dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Redan i november fick Lärarnas riksförbund i Jönköping larm om att arbetsbelastningen för personal på vård- och omsorgsprogrammet vid Plusgymnasiet var för hög. Men ansvariga vid skolan tog, enlig facket, inte uppgiften på allvar.

Charlie Heinpalu, ombudsman vid Lärarnas riksförbund i Jönköping, säger att lärare hörde av sig i november och då berättade att situationen på vård- och omsorgsporgrammet var ohållbar.

– De sa att de inte klarade av situationen längre. Det var ingen i skolledningen som lyssnade på dem, berättar Heinpalu.

Lärarbrist på plusgymnasiet

De hade då, enligt Heinpalu, haft långa samtal med skolledningen.

Endast lokala ledningen kände till

Men detta är något som Plusgymnasiets verksamhetschef, Peter Heddelin, säger att han inte känner till. Han menar att den lokal ledningen inte fört vetskapen om problemen vidare till honom.

– Vi fick första indikationen på att det var problem vid skolan för tre veckor sedan. Därefter har vi satt in alla resurser vi kan för att hjälpa till.

Charlie Heinpalu reagerar kraftigt när han hör detta.

– Det är löjligt, vi slog larm i höstas. Skolledningen och ansvariga borde ha känt till omständigheterna.

Extra resurser

Ledningen vid Plusgymnasiet har idag satt in extra resurser för att hjälpa skolans personal och elever som mår dåligt.

– Vi har kopplat in så att de kan få samtalsstöd idag och under måndag och tisdag nästa vecka, då HR-personal också kommer att finnas på plats, säger Peter Heddelin.

Han säger att fokus nu kommer att ligga på att hjälpa de lärare som sagt upp sig och sedan att hitta nya lärare som ska vara på plats efter påsk.

Kommer ni att lyckas med det?

– Ja, det kommer vi. Elever och personal vid skolan kan känna sig lugna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist på plusgymnasiet

Mer i ämnet