Gigantisk turistsatsning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade mångmiljonprojektet Circle Resort norr om Oskarshamn riskerar att gå om intet. Nyligen fick detaljplanen för området nej av Svea hovrätt.

Planerna på att bygga en stor semesteranläggning med bland annat över 100 bostadshus på konstgjorda öar och en pir i havet i Misterhults skärgård utanför Figeholm har mött både kritik och protester. Detaljplanen har överklagats av både Döderhults naturskyddsförening och ett antal privatpersoner.

Planen ska upphävas

Förra året antogs dock detaljplanen av kommunfullmäktige i Oskarshamn och den har även godkänts av länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Men när detaljplanen nådde mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt tog det stopp. Domstolen beslutade nämligen att planen ska upphävas.

Circle resort

– Det var ett oväntat, planen har gått igenom i tidigare instanser och vi trodde nog att det den skulle göra det även denna gång, säger Mathias R Karlsson (S) som är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Oskarshamn.

Börja om från början

Han vill inte uttala sig om vad domslutet kommer innebära, men säger att saker och ting nu kommer i ett nytt läge.

– Vi kommer diskutera detta med entreprenörerna som driver projektet, och om de vill fortsätta får vi börja om från början igen, säger han.

Svea hovrätts dom går inte att överklaga. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Circle resort

Mer i ämnet