På lördagsmorgonen vid sjutiden gick starten för årets upplaga av Ironman Kalmar. Foto: Agneta Gustavsson

Här går starten till årets Ironman

Uppdaterad
Publicerad

Vid 06.45 på lördagsmorgonen gick starten för de första deltagarna i årets upplaga av Ironman Kalmar.

En lätt dimma ligger över Kalmar denna lördagsmorgon. Som vanligt finns ett stort antal morgonpigga på plats för att se den mäktiga ”rullande starten” av årets Ironman i Kalmar.

”Otrolig uppladdning”

De fem damproffsen är först ned i det 16-gradiga vattnet, därefter går resterande järnmän och kvinnor i de olika startgrupperna i för att simma den 3860 meter långa simsträckan i Kalmarsund innan växlingen till cykel.

Ironman Kalmar

Emma Lindahl, 28 år gör sitt första Ironman och är nervös inför simningen, men hon är ändå vid gott mod:

– Graden har sjunkit, så det känns att det är svalare, men idag är det en fin dag och det är vindstilla så det är perfekta förhållanden, säger hon.

På plats är SVT Nyheter Smålands reporter Agneta Gustavsson som beskriver stämningen vid starten:

– Det är en otrolig uppladdning. Det är nationalsången som sjungs, och anhöriga som står bredvid smörjer in sina tävlande i mjukgörande kräm under våtdräkten innan de ska gå i. Det är pussar och kramar och hundar som skäller. Det är verkligen en folkfest, säger hon.

Igelström i täten efter simningen

Bland damproffsen väntas tävlingen bli en jämn kamp mellan tyskan Kristin Möller och tjeckiskan Lucie Zelenkova, den sistnämnda en stark simmare.

Enligt SVT:s reportrar på plats är tidigare elitsimmaren Emma Igelström en av de första som är klara med simningen och växlar till cykel.

Till årets Ironman Kalmar är 2763 deltagare anmälda från 51 olika länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ironman Kalmar

Mer i ämnet