Personalen på Krösatågen känner sig allt mer otrygga. Foto: SVT

Hot och våld på Krösatågen

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Krösatågen berättar om en arbetssituation som blir allt mer otrygg. Tjuvåkare som går till attack och hotar, och polisen som inte kommer när personalen larmar.

– Vi har ingen backup. Särskilt inte på landet där vi mestadels befinner oss, berättar Marlene som jobbar som tågvärd på Krösatågen mellan Växjö och Hässleholm.

Marlene har själv varit med om flera incidenter där resenärer blivit aggressiva och hotfulla. Den senaste skedde på midsommarafton förra året när hon skulle avvisa ett gäng ungdomar som vägrade betala.

– Jag kände att något var väldigt fel och upptäckte plötsligt en av killarna som hade lagt sig på golvet och kikade rakt upp under min kjol. Jag blev så rädd men samtidigt väldigt arg.

Hjälp av lokförare

Gänget blev då aggressivt och höll fast Marlene samtidigt som de slog henne på armarna.

– Då kände jag att det började bli riktigt jobbigt, berättar Marlene.

Situationen löste sig denna gången genom att lokföraren kom till undsättning och fick av gänget från tåget.

Marlene berättar också att polisen sällan kommer när de gör en anmälan, något som bekräftas av kommunpolis Scott Goodwin.

– Jag förstår personalens frustration. Det är framförallt ett resursproblem. Hade vi haft flera resurser kanske vi kunde agerat snabbare, säger kommunpolis Scott Goodwin.

Flera medlemmar drabbade

Marlene är inte ensam att känna sig otrygg på Krösatågen. Det kommer kontinuerligt in rapporter från medlemmar som är med om obehagliga händelser, berättar fackförbundet Seko som företräder personalen.

– Det går i vågor. Vissa veckor ökar antalet händelser. Nu förtiden är det mycket grövre hot och våld än vad det var tidigare, säger Mikael Mindru, styrelseledamot Seko trafikklubb Krösatåg.

Känner sig medlemmarna otrygga?

– Där finns en hotbild hela tiden. Men ska man gå och tänka på det kan man ju inte jobba, berättar Mikael Mindru för SVT Nyheter Småland.

Länstrafiken Kronoberg har nu fått tillstånd till kameraövervakning på sträckan mellan Växjö och Hässleholm efter flera hotfulla incidenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.