Foto: SVT

Hyresgästföreningen: ”Formalia får inte gå före mänsklighet”

Publicerad

Hyresgästföreningen reagerar starkt på att en barnfamilj i dag vräkts från sin lägenhet i Lessebo.

Mohamad Al Jaroudi ville desperat få sin familj till Sverige. Därför gick pengarna till det istället för till hyran. Skulden till Lessebohus är nu på över 40 000 kronor, och i dag blev Mohamad och hans familj, samt Mohamads bror med familj, vräkt.

Lessebohus menar att det är mannen som vräks, och inte barnen som bor i lägenheten, eftersom de inte har uppehållstillstånd.

– Det är ett fullständigt ansvarslöst sätt att se på det. De bor ju faktiskt där. Man får inte låta formalia gå före mänsklighet, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Sydost, till SVT Nyheter Småland. 

Hitta strategi

Han säger att det finns kommuner som har hittat en strategi för att undvika vräkningar av barn.

– De går in tidigt och samarbetar med myndigheter och lägger upp en plan.

Barnen har ju kommit under tiden, så det har ju inte varit en barnfamilj under handläggningen, spelar inte det någon roll?

– Det gör ju inte att det inte är barnfamilj. Då har man låtit formalia gå före mänsklighet och så får det inte gå till, understryker Björn Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.