Lessebohus vd: ”Hans kontrakt är förverkat”

Uppdaterad
Publicerad

Lessebohus vd Håkan Bergström säger att Mohamad Al Jaroudi haft flera månader på sig att betala sin hyresskuld.

Mohamad Al Jaroudi, hans fru och treåriga dotter vräktes i dag från sin lägenhet i Skruv. I lägenheten bodde även tillfälligt Mohamads bror och fru med fem barn som just kommit till Sverige. Hyresvärd är kommunala Lessebohus.

– Han fick ett besked om vräkning när det hade gått sex månader. Under de här åtta månaderna har han gång på gång lovat att han ska betala utan att göra det, säger Håkan Bergström som är vd på Lessebohus till SVT Nyheter Småland.

Avbröt i tisdags

Lessebohus var på plats i tisdags för att vräka Mohamad. De upptäckte då att även hans hustru och dotter, och bror med familj var på plats i lägenheten.

– Då bestämde vi oss för att avbryta vräkningen eftersom brodern och broderns barn var där. Det kändes inte alls rätt att avhysa dem i det läget, säger Håkan Bergström.

Vad trodde ni att de skulle hinna göra på de här två dagarna?

– Vi räknade med att de skulle kontakta Migrationsverket eller andra vänner som de kunde bo hos.

Men kunde ni inte hjälpa dem att ringa dem till Migrationsverket exempelvis?

– Det är inte ett bostadsbolags uppgift. Vi har kopplat in andra myndigheter som socialen exempelvis. Vad de har gjort får du fråga dem om, säger Håkan Bergström.

Men varför ringde ni inte Migrationsverket förrän i dag?

– När vi kom tillbaka i dag på morgonen var barnen kvar. Och eftersom de är asylsökande ringde vi då till Migrationsverkets boendestödjare som nu är på väg för att hjälpa dem till nytt boende.

Enligt Håkan Bergström fick Mohamad besked om avhysning redan för två månader men den överklagades.

– Så han har varit fullständigt medveten om detta.

”Kontraktet är förverkat”

Hyressskulden ligger på 42 000 kronor. Mohamad har berättat för SVT Nyheter Småland att han nu har 20 000 kronor som han vill betala hyran med. Men det är inte längre relevant för Lessebohus.

– Det råder vi inte över längre. Hans kontrakt är förverkat och nu är det Kronofogdens ärende, säger han.

– Men det här är inte lätt ska du veta. Alla här behöver ju gå till psykolog efter det här för det är verkligen inte roligt för någon. Men jag har mitt uppdrag att sköta verksamheten och i det ingår att ta in hyra för våra bostäder, säger Håkan Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.