På torget i centrala Ljungby träffar vi 22-åriga Tobias Brodin som jobbar på tekniska kontoret. Han känner sig lyckligt lottad som har jobb.
– Det är tråkigt för alla arbetslösa ungdomar, för jag vill att alla ska ha jobb. Jag har själv haft tur de senaste åren, innan hade inte jag heller så mycket jobb, säger Tobias Brodin.
Företag har flyttat
Ungdomsarbetslösheten är hög i hela landet och ligger på 15,6 procent enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror. I Ljungby är ungdomsarbetslösheten lägst i Kronobergs län och ligger på 11,3 procent. Men flera av de Ljungbybor vi pratat med tycker att jobben är den viktigaste valfrågan.
– Det är flera stora företag i Ljungby som har flyttat eller lagt ner och det har drabbat många, säger Tobias Brolin.
Men enligt kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel (M) finns lika många industrijobb i Ljungby nu som 2008.
– Det stämmer att flera stora företag har flyttat utomlands, men det har också flyttat in nya till kommunen, men det är det inte alla Ljunbybor som känner till.
”Man kan göra mer”
Men oppositonsrådet Anne Karlsson tycker inte att en ungdomsarbetslöshet över 11 procent är acceptabel.
– Jag tycker att man kan göra så mycket mer. Vi har 278 ungar som går arbetslösa i dag och det är en personlig tragedi för ungdomarna som tappar framtidstron.
– Vad är lösningen?
– Det finns ingen enkel lösning utan det gäller att man samverkar på flera olika nivåer och är oerhörd aktiv från alla håll, säger Anne Karlsson.