Frisör: ”Produkterna har utvecklats”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt forskare är det ungefär 50 procent högre risk för frisörer att utveckla astma än andra. Vi har besökt en frisörsalong i Växjö för att höra hur ägaren tänker kring kemikalier i hårvårdsprodukter.

Jarku Kajslapuro äger en egen frisörsalong i Växjö där han arbetar som frisör. Han berättar att han inte upplevt några problem med kemikalier:

– Är det en studie så har de forskat på detta och kommit fram till resultatet. Under alla mina år som jag har arbetat som frisör har jag aldrig fått astma. Inte någon jag känner bland mina kollegor har heller fått astma.

Flera frisörer kontaktade Arbets- och miljömedicin Syd då de fått luftbesvär. Detta var för drygt 20 år sedan och efter det gjorde man forskningen som pågick i över tio år.

Forskarna upptäckte att vid ökad användning av hårprodukter som innehåller farliga kemikalier utvecklades eksem, astma och i värsta fall även cancer.

Bättre produkter

Enligt forskarna är blekningar och hårpermanenter de behandlingar som är mer farliga.    

– Det är viktigt att ha god ventilation, att alltid använda skyddshandskar och förkläde när man permanentar och utför blekningar, säger Jarku Kajslapuro.

Sista åren har produkterna utvecklats berättar Jarku Kajslapuro.

– Det finns blekningar i pastaform som inte dammar, ekologiska produkter och i färgningarna har man plockat bort många cancerframkallande ämnen.

Trots att produkterna utvecklats så anser fortfarande forskarna att produktsäkerheten behöver ökas och att det behövs fortsatt förebyggande arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.