Foto: Mikael Nilsson

Misstänkt gärningsman vårdas för allvarliga skador

Uppdaterad
Publicerad

Enligt landstinget i Östergötland opererades den misstänkte 26-årige mannen akut för allvarliga skador efter branden. Han vårdas nu på intensivvårdsavdelningen och hans tillstånd är enligt sjukhuset stabilt.

Mannen har anhållits i sin frånvaro misstänkt för grov mordbrand i centrala Alvesta i natt.

– Det finns omständigheter som pekar på att han har varit på platsen. Han vårdas på sjukhus för sina skador, troligtvis brännskador, säger Patrik Andersson, kriminalinspektör på Kronobergspolisen.

Brand i Alvesta

Under måndagen kommer polisen knacka dörr i området i anslutning till fastigheten som antändes. Enligt polisen finns det många vittnesuppgifter att samla in och det är oklart när häktningsförhandling kommer att göras.

Vittne hörde en hög smäll

En kraftig brand härjade natten till söndag i ett flervåningshus på Storgatan i centrala Alvesta. Polisen misstänker branden var anlagd och utreder händelsen som grov mordbrand.

Ett vittne hörde en hög smäll och såg sedan hur det började brinna i restaurangen på bottenvåningen. Branden spred sig sedan till hela fastigheten, där det finns mellan två till sex boenden. Vid halv tre natten till söndag var flervåningshuset helt övertänt.

Flera räddningsstyrkor har jobbat med att bekämpa branden. Strax efter klockan 6 avslutade räddningstjänsten insatsen och polisen tog över för bevakning.

– Restaurangen på bottenvåningen och en lägenhet på vinden är totalskadade. De övriga lägenheterna är det nog möjligt att bo i så fort man får bort röklukten, säger Anders Brodell.

Misstänkt brandbomb

Ingen har påträffats skadad. Mellan 20-30 personer har evakuerats och tas omhand av sociala myndigheter vid en uppsamlingsplats i närheten.

Orsaken till branden är okänd, men enligt Anders Brodell uppgav de som larmade polisen att en brandbomb kastats in i baren, som ska ha varit stängd och folktom när branden började.

– Den kraftiga brandutveckling som blev tyder på ett attentat, säger han.

Har brunnit tidigare

Polisen vill dock inte kommentera uppgifterna om en brandbomb, men har upprättat en anmälan om grov mordbrand då det varit en risk för människors liv.

– Vi utreder det inträffade som grov mordbrand. Vi har spärrat av området och ska göra en teknisk undersökning, säger Jonas Passbo, inre befäl på polisen i Växjö till TT.

Flera vittnen berättar att de sett en person kasta sig ut från baren för att släcka lågorna från ryggen, skriver Smålandsposten. Ett vittne uppger även för tidningen att det inte är första gången som det brinner på samma plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Alvesta

Mer i ämnet