Lärare flyr Plusgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Plusgymnasiet i Jönköping har idag haft krismöte efter att samtliga pedagoger på vård- och omsorgsprogrammet sagt upp sig.

På Plusgymnasiet i Jönköping går 289 elever på sex olika program. Störst är vård- och omsorgsprogrammet med 110 elever. De står nu alltså utan pedagoger i vårdämnen efter att alla tre sagt upp sig på grund av för hög arbetsbelastning. De senaste dagarna har vi pratat med både anställda och före detta anställda som alla berättar att det inte finns tillräckligt med resurser för att ge eleverna en bra utbildning.

Det var igår som de sista två lärarna på vård- och omsorgsprogrammet sade upp sig. Men problemen ska ha funnits i många år.

Lärarbrist på plusgymnasiet

– Det känns för jävligt, när man vet att Academedia går bra ekonomiskt, säger en före detta lärare vid skolan.

Problem i flera år

Vi har de senaste dagarna pratat med flera lärare och före detta lärare som alla bekräftar bilden av en arbetsbörda som ständigt ökar. Ingen av dem vill eller vågar ställa upp på en intervju, men flera av dem berättar om krismöten där personal gråter.

– Vi lägger betydligt mer än heltid. Vi orkar inte mer, säger en av dem.

– Jag vet att det är turbulent, många säger upp sig och jag tror att det beror på att vi bara får mer och mer att göra, säger en annan.

Skolledningen letar lösningar

Skolledningen har bara känt till de problem personalen vittnar om i tre veckor, menar de.

– Nu ska vi lösa problemen genom att sätta dit en ansvarig för praktikplatserna, och en förstelärare utöver de tjänster som finns, säger Peter Heddelin, verksamhetschef på Plusgymnasiet.

Efter påsklovet, då de sista lärarna slutar, lovar Peter Heddelin att nya lärare kommer finnas på plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist på plusgymnasiet

Mer i ämnet