Carina Bengtsson (C), kommunalråd Ljungby

Ljungbys stadskärna rustas upp för 80 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de största samtalsämnena i Ljungby de senaste åren har varit upprustningen av stadskärnan som hittills kostat 80 miljoner kronor.

Stadskärnan har rustats upp under olika steg sedan 2008 och kostnaden är nu uppe i  80 miljoner.

När Smålandsnytt går runt och pratar med Ljungbyborna får vi höra att det tar för lång tid och andra menar att det är för dyrt. Men de flesta är nöjda med upprustningen.

Sommarturen #dinröst

– Det blir nog bra när det blir klart, säger Ljungbybon Mariann Malmestad.

– Det är rörigt nu, men jag ser själv att det är positivt, säger Tuan Thouong som jobbar i glasskiosken på torget.

Inga tåg i stan

När stadskärnan nu byggs om försvinner möjligheten  till en framtida järnvägsstation i centrum, och det är något upprör en del av de vi pratat med.

– Det tycker jag inte om. Personligen tycker jag att järnvägsrälsen kunde ha fått vara kvar, säger Eva Hammar Nietlisbach.

Men politikerna i de största partierna är överens.

– Det sista persontåget gick 1967 och det har inte varit aktuellt med en spårbunden trafik genom centrum på länge, säger Anne Karlsson (S), oppostionsråd.

Tågstation utanför stan

Politikerna jobbar nu istället på att få en tågstation ett par kilometer utanför stan. De menar att dagens pendlare kräver mer utrymme, för så har det varit i andra städer.

– Det har blivit så populärt att pendla med tåg att de har behövt bygga många fler parkeringsplatser än de beräknat från början och det går inte att göra inne i centrum, säger Carina Bengtsson (C), kommunalråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet