Foto: Pernilla Emilsson

Manifestation mot skolnedläggning i Vimmerby

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer samlades i hopp om att rädda de hotade landsbygdsskolorna.

Sedan tidigare är det klart att två skolor och en förskola i Vimmerby kommun ska läggas ner, skolorna i Djursdala och Gullringen och förskolan i Pelarne. Men det är också bestämt att en folkomröstning om frågan ska hållas i februari. Det var för att skapa uppmärksamhet kring denna folkomröstning som manifestationen hölls i Vimmerby i dag.

– Det känns jättebra! Vi uppnådde vår målsättning med en uppstart till folkomröstningen den 21 februari och att visa på lite tankar och idéer vi har inför det, säger Pernilla Emilsson, ordförande i föräldraföreningen i Gullringen.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Vill visa på andra sätt att spara

Själva manifestationen bestod bland annat i olika aktiviteter från landsbygdsskolorna och framträdande av kulturskolan. Arrangörerna vill enligt Pernilla Emilsson visa på att det finns andra sätt att spara pengar än att lägga ner skolorna, något som hon tycker att de inte fått gehör för.

– Nu är det lite grann sista chansen för att visa på att våra småskolor ska vara kvar. Vi upplever fortfarande att vi inte fått några vettiga svar från politikernas sida, säger hon.

En förutsättning för att folkomröstningen ska få genomslag är att det blir ett högt valdeltagande. Under den knappa månad som återstår är målsättningen för föräldraföreningarna därför att göra allt för att öka intresset.

– Vi kommer att fortsätta skriva inlägg, försöka nå ut till folk, jobba med utskick till föräldrar på andra skolor, säger Pernilla Emilsson.

Majoriteten segerviss

Men även majoritetspolitikerna från S och M – som ligger bakom nedläggningsbeslutet – kommer att driva kampanj inför folkomröstningen, det skriver Vimmerby tidning. Enligt kommunalrådet Helen Nilsson (S) riskerar tio lärartjänster att försvinna från högstadierna om landsbygdsskolorna inte läggs ned. För att få ut sin bild av konsekvenserna av en stoppad nedläggning har båda partierna bokat in plats för torgmöten under tre lördagar.

– Jag tror nog medborgarna ger sitt stöd för vårt budgetförslag när de inser de andra konsekvenserna, säger Tomas Peterson (M) till Vimmerby tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Mer i ämnet