Foto: SVT/TT

Mihael visste inte att han var delägare

Uppdaterad
Publicerad

Mihael Sandescu trodde att han var anställd i företaget som satte stängsel åt Trafikverket. I själva verket hade han skrivits in som delägare.

Det var förra sommaren som Mihael Sandescu fick jobb i företaget som satt upp stängsel vid järnvägen på uppdrag av Trafikverket.

”En fot in i livet”

–Det här jobbet betydde en bra början, en fot in i livet, säger Mihael.

Stängselgranskning

Mihael trivdes bra trots att han jobbade nästan varje lördag och arbetsveckorna var långa. Men efter någon månad gick det upp för Mihael att det inte var ett vanligt anställning han hade fått.

– Till sist fick jag veta att det var ingen anställning det var en delägare, när jag fick pappret hem från Bolagsverket förstod att jag är delägare.

Mihael Sandescu är inte den enda av delägarna som vi kontaktar som inte visste om att de var inskrivna i bolaget. Och Skatteverket varnar nu för den här modellen. Dels för att det kan vara ett sätt att lura myndigheterna på skatter, men också för att delägarna inte får tillräcklig insyn i företagen, trots att de har samma skyldigheter som alla andra.

”Skulle bara jobba och betala skatt”

Mihael och flera andra arbetare skrevs in som delägare i ett bolag. Huvudägaren var mannen som gett dem jobb. Men Mihael fick aldrig någon förklaring till vad delägarskapet innebar.

– Han sa att allt vi måste bry oss om det är att vi ska jobba och att skatt och sånt betalar han, berättar Mihael.

Mihael fick efter ett bråk med en annan anställd sluta med mycket kort varsel. Och trots att han alltså var delägare fick han först inte ut de pengar som han då hade innestående hos huvudägaren. 

Ville inte betala

– Jag förväntade att han ska betala ut de timmarna jag har jobbat men han säger, han vill inte betala det. Han säger att det som hände 2015 var då och att nu är det 2016, säger Mihael.

Efter vår rapportering har huvudägaren i bolaget, en 56-årig man, gett Mihael Sandescu fullt betalt. I ett mail till SVT Nyheter skriver han att han menar att alla delägare varit medvetna om vad de skrev under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängselgranskning

Mer i ämnet