Lätt att dölja dåliga villkor i byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Trots olika kontrollsystem är det fortfarande svårt att stoppa företag från att ta in oseriösa underentreprenörer.

Ett ID06-kort ska dels visa att det bara är de företag som beställaren godkänt  som jobbar på en byggarbetsplats. Men också att de arbetare som jobbar där är anställda av just de företagen. Syftet med systemet är bland annat att hålla koll på villkoren för alla som jobbar på ett bygge.

Fel företag på brickan

I veckans Uppdrag Granskning visades flera exempel på hur ID06-korten angett fel arbetsgivare vid bygget av Mall of Scandinavia. Personer som Peab trodde var anställda av deras godkända underleverantör var i själva verket anställda av ett helt annat företag. Ofta under usla villkor.

Stängselgranskning

Nu visar det sig att samma sak har hänt i den upphandling som Trafikverket gjort som SVT Nyheter rapporterade om i förra veckan.

När Trafikverket gjorde sina kontroller på arbetsplatserna stod det Kristianstadsföretagaren namn på arbetarnas ID06-kort, trots att de var anställda av hans underentreprenörer. På så sätt doldes underentreprenörerna för Trafikverkets kontrollanter. Det här får Sveriges Byggindustrier, som tillsammans med byggfacket ligger bakom systemet med ID06, att reagera.

”Väldigt allvarligt”

– Det är väldigt allvarligt eftersom ID06-systemet och kortet, som är en central del av det, syftar till att skapa ett tydligt arbetsgivaresamband. Genom det kopplar man samman ett personnummer med ett organisationsnummer för att sedan längre bort i kedjan kunna se till att den arbetsgivaren har gjort rätt för sig på olika sätt gentemot sina anställda, säger Peter Löfgren på Sveriges Byggindustrier.

Informationen på ett ID06-kort baseras enbart på uppgifter som arbetsgivaren lämnar. Fusk kan upptäckas när en arbetsgivare redovisar för Skatteverket vilka personer som de verkligen har haft anställda och betalat har betalat skatter och sociala avgifter för. Men eftersom detta i nuläget bara redovisas en gång om året försvåras kontrollerna.  Skatteverket har länge drivit på för förändring.

– Det som vi har frågat efter i så många år, och nu också lämnat in en hemställan om, det är att arbetsgivareavgifterna som betalas varje månad. Att de ska redovisas på individnivå så att Skatteverket faktiskt varje månad vet  för vem skatt har betalats in och för vem avgifter ska betalas och inte som nu en gång om året, säger Pia Bergman på Skatteverket till SVT.

Ny lag också tandlös

Vid årsskiftet infördes dessutom en ny lag som innebär att alla som jobbar på en byggarbetsplats i Sverige måste registreras i ett elektroniskt system, den så kallade personalliggarlagen. Men även den riskerar att bli tandlös, menar både Skatteverket och Sveriges Byggindustrier.

– Den här lagen vi har i dag, personalliggarlagen, får egentligen verkligt bett först när vi har arbetsgivaredeklarationer på individnivå varje månad, säger Peter Löfgren på Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier kan kasta ut fuskande företag ur ID06-systemet. Men de menar ändå att det bara är genom lagstiftning som man kan komma tillrätta med problemen på allvar. Finansdepartementet har just nu ett lagförslag ute på remiss som handlar just om inbetalning av sociala avgifter på individnivå varje månad. Men när en lag kan vara på plats är oklart.

Säger sig inte ha förstått reglerna

Vi har sökt Kristianstadsföretagaren utan resultat. Till Sveriges byggindustrier säger han dock att han inte förstått att han inte fick beställa kort för personer som han inte är anställda i hans företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängselgranskning

Mer i ämnet