Skatteverket varnar arbetare för att bli delägare

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Skatteverket skrivs utländsk arbetskraft allt oftare in som delägare utan att de får något inflytande i företaget.

– Det vi ser är att man använder utländska medborgare i styrelser som målvakter, där man säger att de driver företag. Men i verkligheten är det företaget som anlitar de här personerna som styr och ställer över hela verksamheten, över fakturorna, betalningen och arbetstiden – i princip allting, säger Pia Bergman är Skatteverkets samordnare mot grov ekonomisk brottslighet.

Mihael Sandescu satte upp stängsel för Trafikverket i det projekt som SVT Nyheter har rapporterat om. Han förstod först inte att han var delägare i bolaget han jobbade för. Företaget var ett så kallat kommanditbolag. I ett sådant finns en huvudägare och ett varierande antal delägare.

Stängselgranskning

– Till sist fick jag veta att det var ingen anställning utan att jag var delägare, jag förstod det när jag fick pappret hem från Bolagsverket, berättar han för SVT Nyheter.

Vanligare i hela Norden

Pia Bergman var nyligen på en konferens där skattemyndigheterna från alla de nordiska länderna deltog. Och alla hade samma erfarenhet. Det upplägg som användes hos en av de underentreprenörer som Trafikverket anlitat, blir allt vanligare.

– Det här är ett sätt att göra det svårare att upptäcka att man kanske har en arbetskraft som man inte betalar korrekt för, det vill säga en svart arbetskraft, eller att skatter och avgifter manipuleras på ett eller annat sätt, säger Pia Bergman.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt. Man förändrar ju hela konkurrenssituationen för de seriösa företagen, menar Pia Bergman.

Mihael Sandescu fick aldrig någon förklaring av huvudägaren i bolaget till vad delägarskapet innebar.

– Han sa att allt vi måste bry oss om är att jobba och att skatt och sånt betalar han, berättar Mihael.

Kan bli skattesmäll

Och förutom att den här modellen kan vara ett sätt att lura myndigheterna på skatter och avgifter, kan det också innebära en risk för de som skrivs in som delägare utan att ha full insyn i bolaget. Redovisas inte rätt skatter kan de nämligen krävas på pengar i efterhand. Och det gäller oavsett om man har förstått att man är företagare eller inte.

– Dessvärre är det så att lagen har ingen ”tycka synd om-paragraf”. Skriver man under ett papper och blir delägare så kommer det också en väldans massa ansvar för det, säger Pia Bergman. 

Den 56-årige företagare som är huvudman i bolaget som Mihael jobbade för, säger att Mihael och de andra förstått vad de skrev under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängselgranskning

Mer i ämnet