Miljöpartiet i Växjö öppna för samarbete med Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet för samtal med Alliansen om ett eventuellt samarbete i Växjö. Det skulle innebära att de bryter det samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som inleddes innan valet.

2006-2010 regerade de borgerliga i Växjö med Sverigedemokraterna som vågmästare. Inför kommande mandatperiod har SD fördubblat sina mandat i kommunfullmäktige, från två till fyra. Men ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet skulle innebära en majoritet och att Sverigedemokraterna inte tar plats som vågmästare.

– Vi samtalar med alla just nu för att hitta en bra lösning. Vi hoppas på att hitta en stabil majoritet, det tror jag är det som alla önskar, säger Cheryl Jones Fur, Miljöpartiets gruppledare i Växjö.

Val 2014 i Småland och på Öland

Enligt Cheryl Jones Fur är det inte bara på kommunnivå samtalen förs.

– Vi har pratat med alla partiet på landstingsnivå också, både Alliansen och Socialdemokraterna och vänstern, det är inget konstigt med det, man pratar med olika partier för att hitta en lösning.

Oklart när väljarna får svar

Hur troligt det är att det blir ett samarbete med Alliansen vill Cheryl Jones Fur inte kommentera, inte heller hur länge hennes väljare måste vänta på svar.

– Men om de vill få igenom grön politik får de lita på att vi gör vårt bästa för att hitta en lösning.

Socialdemokraternas Åsa Karlsson Björkmarker säger att hon är väl medveten om Miljöpartiets samtal med Alliansen.

– Jag förstår det. Det är ganska naturligt. Jag gissar att Alliansen vill ha till förhandlingar med MP och jag vill gärna ha samtal med Centerpartiet, säger Åsa Karlsson Björkmarker till Smålandsposten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet