Möbelindustrins råd till Glasriket: Gör som vi gör

Uppdaterad
Publicerad

Den småländska möbelindustrin frodas medan glasbranschen sakta tynar bort. Enligt Johan Sjöberg som är vd för nätverket Möbelriket beror det på att Glasriket varit sämre på att dra nytta av sin historia.

– Glasriket skulle ha satsat mer på gamla säkra favoriter och inte bara gått in för att tänka nytt, säger Johan Sjöberg.

– Den småländska möbelindustrin nytillverkar möbler av alla de stora namnen, förklarar han. Vi säljer massor av nytillverkade möbler ritade på 40-, 50- och 60-talen av Bruno Mathsson, Yngve Ekström, Nisse Strinning med flera.

Smålands möbelindustri

Johan Sjöberg menar att Glasriket har lika stolta traditioner att bygga på.

– Erik Höglund, Sven Palmqvist och andra är ju mycket stora glasdesigners. Glasindustrin har gjort misstaget att nästan enbart tänka nytt.

För Sjöberg är det minst lika viktigt att vårda det man har.

– Men allt behöver inte vara identiskt. Möblernas konstruktion och form kan vara oförändrade medan man byter ut träslag och textilier.

Johan Sjöberg tror att en stor del av Glasrikets framtid hänger på vad han kallar ”Det dukade bordet.” Alltså: det är snarare vackert bruksglas än konstglas som ska vara basen. Trots att man kan köpa mycket billigare vinglas på IKEA.

– Man vill inte bara ha IKEA-saker utan också sådant som har ett högre värde, saker vi ärvt eller som kanske kan gå i arv till våra barn.

Glaskonstnären Ulrica Hydman-Vallien ger Johan Sjöberg delvis rätt.

– Man kan inte leva enbart på sina klassiker, det är viktigt att man också står för en spännande ny formgivning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålands möbelindustri

Mer i ämnet